Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezastru în Sănătate. România, țara cu cea mai mare rată a deceselor din cauze tratabile din UE

Your browser doesn't support HTML5 video.

România a devenit țara cu cea mai mare rată a deceselor din cauze tratabile din Uniunea Europeană.

Mai mult, suntem pe locul patru la morți care puteau fi prevenite, dacă s-ar fi făcut investigații la timp. Este concluzia raportului prezentat ieri de Comisia Europeană, care arată dezastrul din sistemul nostru de sănătate.

Documentul vorbește despre o speranță de viață scăzută, lipsa personalului specializat, și starea deplorabilă a celor mai multe unități sanitare.

Una dintre cauze, conform experților europeni, este lipsa de continuitate a măsurilor, cauzată de desele schimbări ale miniștrilor.

Pentru prima dată, România este țară în care mor cei mai mulți oameni ce puteau fi vindecați. Adică au fost uciși de boli pentru care există tratamente.

Citește și
Batrani
Cum să trăiești peste 100 de ani? Secretele celor mai bătrâni oameni din lume

Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate: „E indicatorul cel mai fidel prin care putem măsură cât de bună e administrația unui sistem medical și care este calitatea serviciilor medicale. Este primul an în care România este pe ultimul loc.”

Când vine vorba de decese care ar putea fi prevenite, după noi mai sunt doar Lituania, Letonia și Ungaria. Românii nu au parte de tratament sau îl primesc târziu.

Bolile cardiace ischemice și AVC sunt principalele cause de deces. Peste 550 la 100.000 de locuitori. Raportul arată că în ceea ce privește afecțiunile inimii, rata mortalității este de trei ori mai mare decât în UE. Totodată a crescut și numărul deceselor din cauza cancerului. Cele mai răspândite sunt cel de plămâni, cancerul colorectal și de san.

Aceste situații ar putea fi diminuate, însă în România nu funcționează niciun program de screening.

Statisticile arată că în 2017, cheltuielile pentru prevenire au reprezentat doar 1,8% din cheltuielile pentru sănătate, față de media europeană de 3,2%. De fapt, sistemul nostru de sănătate este cel mai slab finanțat din Uniune - 5,2% din PIB față 9.8% media europeană.

Banii se duc în special către spitale și serviciile spitalicești, iar asistență medicală primară și comunitară rămân subdezvoltate.

Toate acestea duc la o speranța de viață a românilor cu șase ani mai mică decât a celorlați europeni.

Iar starea jalnică este și o consecință a lipsei unei strategii. Climatul politic și schimbările dese de la minister au împiedicat reforma în sănătate.

Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate: „Miniștrii Sănătății, inidferent de cât de lungi au fost mandatele lor, au reacționat mai degrabă la urgențe și mai puțin la strategii de sistem. Raportul poate fi o inspirație pentru orice ministru al Sănătății''

Ministrul Sănătății a transmis printr-un comunicat că nu a fost o surpriză să afle că suntem la coadă clasamentului. Spune însă că echipa actuală are deja un plan de măsuri pe termen scurt și mediu care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult