Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cursuri de pregătire pentru medicii români, pentru a preveni mortalitatea infantilă

Your browser doesn't support HTML5 video.

450 de medici şi asistente care ajută la venirea pe lume a copiilor vor trece printr-un program gratuit de training. Scopul: prevenirea situaţiilor, foarte frecvente în Romania, în care gravida, bebeluşul sau amândoi mor din cauza lipsei de instruire.

Va fi primul curs ţinut pe simulatoare şi roboţi medicali de ultimă generaţie, care îi vor învăţa pe participanţi ce să facă în cazuri de urgenţă majoră.

Acum câteva zile, o fetiţă născută fără probleme a murit la maternitatea din Botoşani, pentru că medicii n-au reperat primele semne ale unei infecţii.

Alţi doi părinţi au plecat cu braţele goale din spitalul Judeţean Târgu Jiu.

”Ne-am dorit copilul ăsta. Nu am adus-o aici ca să mi-l omoare şi să-mi spună după două ore ca e mort”, susțin părinții.

”În urma necropsiei am stabilit că nu s-a instalat respiraţia extrauterină. Ei au încercat să-l resusciteze, dar ineficient”, este explicația medicului legist.

Citește și
tanara care a suferit accident de munca
A avut mâna strivită, dar comisia i-a spus că poate lucra. ”Mi-a spus: ce mai vrei, să te și pensionez?”

Reporter: - Este posibil ca un medic căruia nu i s-a întâmplat să nu-i respire nou născutul să nu ştie ce să facă?

Roxana Iliescu, neonatolog: - Teoretic, n-ar trebui, dar se poate întâmpla. Şi atunci învăţăm obstetricianul, învăţăm medicul, asistenta, pentru că nu sunt manevre complicate.

440 de medici, asistente şi moaşe sunt aşteptaţi să se înscrie în primul program de control al urgențelor legate de naştere. Vor învăţa pe roboţi, aşa cum se face peste hotare.

”Manechinele cu care se face simularea au atins un grad nebănuit de performanţă. Nu sunt nişte simple manechine, au ataşate programe computerizate care imită suferinţa femeii în travaliu, actul naşterii, reacţia copilului după naştere”, explică medicul Gheorghe Peltecu.

Vorbim de un upgrade pe care mulţi doctori ginecologi nu l-au avut, de când au terminat facultatea. Nu sunt pregătiţi pentru cazuri atipice şi aşa apar tragediile.

”Doamna are trei cezariene, trei tăieturi pe uter. Noi îi învăţăm ce să facă în acele situaţii de urgenţă majoră, de sângerare masivă”, spune Anca Panaitescu, ginecolog.

Când lucrurile o iau într-o direcţie greşită, totul trece de la un echilibru fragil la dezastru în câteva minute. După câţiva ani în care cifrele mortalităţii materne şi infantile au scăzut uşor, încă suntem pe primul loc în privinţa deceselor la copii sub 1 an. La fiecare o mie de naşteri, 8 bebeluşi mor.

Programul va creşte eficienţa cu investiţii mici. Gândiţi-vă la o asistentă, singură cu o gravidă intrată în şoc. În loc să dea cinci telefoane, va apăsă un singur buton: cel de panică.

”Obstetricianul, medicul anestezist, medicul neonatolog sunt anunţaţi simultan şi aceştia se prezintă de urgenţă în sala de naşteri”, explică Nicolae Gică, ginecolog.

6 milioane de lei, bani europeni, vor acoperi costurile proiectului, care va fi găzduit de maternitatea Filantropia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult