Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum îți faci acasă o mască de protecție. Medicii spun că protejează în mare măsură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Purtarea măștilor de protecție devine o măsură tot mai recomandată de medicii din Europa și din întreaga lume.

Cehia a obligat oamenii care ies în spațiul public să poarte măști de protecție. Orice fel de măști, în funcție de posibilitățile fiecăruia.

Autoritățile de acolo spun că datorită acestei măsuri au reușit să țină în frâu numărul de îmbolnăviri, iar țara nu a trecut de pragul de 40 de decese.

În lipsa măștilor chirurgicale, care acum sunt trimise în primul rând în spitale, medicii spun că orice tip de material, pus în mai multe straturi, stopează răspândirea virusului.

Foarte mulţi oameni sunt deja bolnavi fără să ştie, pentru că nu au niciun fel de simptome. Specialiştii spun că, dacă tot mai mulţi dintre noi am purta măşti, s-au bloca numeroase surse de răspândire a virusului, mai ales în cazul celor care muncesc.

Citește și
medici
Cum se adaptează sistemul sanitar, în condițiile în care numărul bolnavilor crește agravant

Tot mai multe ţări încep să-i oblige pe locuitori să poarte măşti. Oficialii de la Viena au anunțat că toţi austriecii vor fi obligați să poarte măşti când sunt la cumpărături.

Slovacii şi Cehii au luat-o înaintea lor și au anunțat încă de săptămâna trecută purtarea obligatorie a măştii sanitare sau a unui mijloc de protecție care să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care ies în spaţiul public. Prin campanii, i-au convins pe oameni să îşi creeze propriile măşti, în lipsa celor sanitare.

Cu primele cazuri de covid 19 confirmate pe 5 martie, Cehia nu a înregistrat până acum mai mult de 39 de decese.

Cum peste tot în lume măştile chirurgicale sunt trimise medicilor în spitale, oamenii au găsit soluţii alternative. Pe platformele online au apărut sute de videoclipuri în care oamenii se filmează pas cu pas făcându-şi propria mască.

Cei care nu au aţă şi ac în casă, sunt învăţaţi cum să îşi facă o mască dintr-o eşarfă împăturită şi două elastice. Părerea medicilor români despre aceasta metodă este că protejează într-o mare măsură.

Şi medicii români care lucrează în Italia îi sfătuiesc pe oameni să găsească metode să îşi projeze fața, dacă trebuie să iasă din casă şi nu au măşti chirurgicale.

Florin Puflea, anestezist ATI la Verona: "Dacă dumneavoastră ieşiţi puteţi să folisiti şi un fular pt că nu aveţi contact direct pu pers pozitive.''

În Marea Britanie, medicii rezidenţi îi învaţă online pe pensionari cum să impovizeze acasă măşti de protecţie.

Şi în Germania, orașul Jena este prima localitate unde masca a devenit echipament de protecție obligatoriu pentru toți locuitorii.

Aceeaşi măsură s-a luat şi în Israel, o ţară cu peste 6 mii de cazuri confirmate dar un număr de decese mult mai mic decât la noi, 26. Şi autorităţile de la Sofia au anunțat o măsură similară.

La CNN şi la televiziunile din Slovacia, prezentatorii au început să poarte măşti în direct în studio-uri. Între timp, în Bucureşti, angajaţii unui restaurant cu specific vietnamez, închis acum, cos măşti şi le dăruiesc gratis trecătorilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult