Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Medicii au constatat că virusul se fixează mai greu în organismul lor. Aproape 3 milioane de români suferă de diferite alergii.
Virozele comune, dar şi gripă îi afectează mai mult pe cei care suferă de alergii şi astm. Din această cauză, la începutul pandemiei, medicii s-au temut că mulţi alergisi şi astmatici se vor îmbolnăvi de Covid 19.
Statistică arată însă că, în lume, cei care s-au infectat cu SARS COV-2 sunt doar în proporţie mică şi alergici. Legătura pare să fie receptorul uman ACE2, de care se lipeşte coronavirusul.
Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog: "Sunt nişte gene care determină producţia lui. Se pare că la alergici aceste gene sunt deficitare. E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească. Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii".
Specialiştii le recomanda pacienţilor cu astm sau alergii să nu renunțe la tratament în această perioadă, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Dacă vorbim de forme uşoare de astm moderat. Mai ales dacă e o componentă alergică pot să aibă cantitate mai mică de medicament şi aceasta să fie redusă la un bronhodilatator la nevoie, dar când vorbim de astm sever e nevoie de o terapie zilnică".
În acest moment, suntem în plin sezon de alergii la graminee, adică la polenul ierburilor - buruienilor şi gazonului. Cea mai frecventă formă de alergie din România. La finalul lui iunie încep alergiile la ambrozie.
Receptorii ACE-2 se afla în mucoasa oculară, în nas şi în mucoasa orală, dar şi în alte 13 ţesuturi umane, printre care vasele de sânge, plămâni ori inima. SARS COV-2 se lipeşte de receptori şi ajunge în plămâni. Însă un sistem imunitar puternic învinge reproducerea virusului.
Carmen Chirifiuc, Facultate de Biologie: "Să presupunem că virusul a infectat câteva celule din tractul respirator. Atâta vreme cât răspunsul imunitar e rapid, infecţia nu se va grefa pe mai multe celule, pe car să le contamineze, pentru că asta e problema, dacă sistemul imunitar reuşeşte să limiteze migrarea, infecţia e limitată".
Aproximativ 15% dintre români suferă de o formă de alergie. Dintre aceştia, un milion au astm.