Fertilitatea femeilor și bărbaților este afectată de prezența unor fragmente minuscule de plastic în organism
Your browser doesn't support HTML5 video.
Studii recente arată că aceste particule foarte mici, care pot fi ingerate prin alimente și apă sau inhalate, pot avea efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv asupra sistemului reproducător, pentru că - spun medicii - inhibă funcționarea hormonilor.
Există o legătură indirectă, dar certă, spun cercetătorii din New Mexico, între fertilitate și substanțele toxice din ape, fragmentele minuscule de plastic din aer și compușii nedegradabili din alimente. Aceste reziduuri rămân în corp zeci de ani și degradează lent organismul, la vârsta fertilă.
Gabriel Mustățea, cercetător: „Microplasticele pot ajunge în corpul uman pe diferite căi. În primul rând prin ingestie și apoi prin inhalare. Noi facem în mod curent în Institut teste privind eliberarea unor compuși din materialele plastice, către produsele alimentare”.
Dimensiunile acestor fragmente, găsite de cercetători în testiculele tuturor bărbaților participanți la studiu, dar și în placenta gravidelor și în laptele matern, variau între greutatea unui fir de nisip și grosimea a două fire de păr. Se aflau evident de mult timp în organism, deoarece acesta încercase fără rezultat să le descompună. Oamenii de știință au luat în calcul faptul că, în copilăria celor aflați acum în vârful fertilității, plasticul nu era atât de prezent. Așadar, avertismentul vizează direct generațiile mai tinere, care au crescut într-un mediu saturat de produse din plastic - multe insuficient testate.
Doctorii specializați în infertilitate le cer pacienților care n-au avut un copil pe cale naturală să-și schimbe stilul de viață. Inclusiv să trăiască într-o zonă cu aer curat și să gătească acasă.
Dr. Mădălina Popescu, medic ginecolog: „Poate face o diferență mare în rata de succes a cuplurilor care vor să obțină o sarcină. Din aceste nanoplastice se eliberează în corp niște chimicale. Determină un stres oxidativ, îl numim noi, adică celulele sunt foarte inflamate, sunt în stare de alertă, încearcă să lupte împotriva a ceva. Poate să dea peste cap sistemul endocrin. Este cel responsabil de reglarea hormonilor în corpul nostru”.
Studiile pe animale au demonstrat că nanoparticulele din organismul părinților provoacă anomalii genetice la feți. Sunt studii în curs, care verifică posibile efecte similare la om.