Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată plămânii unui pacient cu Covid-19. Leziunile sunt ireversibile

Your browser doesn't support HTML5 video.

886, acesta este numărul deceselor înregistrate până acum de România, din cauza COVID-19, iar cel al îmbolnăvirilor a trecut de 14.000.

Chiar şi aşa, încă nu am atins vârful pandemiei, cred specialiştii. 392 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Pentru că boala afectează plămânii, toţi pacienţii care vor ajunge la "Institutul Matei Bals'' vor fi supuşi unui computer tomograf. În funcţie de rezultat, se vor stabili priorităţile, în secţiile de terapie intensivă.

Leziunile provocate de Covid-19 sunt ireversibile

 

Maladia COVID 19 este una respiratorie care, în cazurile severe, afectează grav plămânii. Mai exact, pacienţii dezvoltă un lichid în plămâni, exact ca atunci când fac o pneumonie obişnuită. Acest fluid poate fi depistat de un computer tomograf, unde apare sub formă de pete albe pe care medicii le numesc „sticla măcinată".

Eddan Athir, medic radiolog Institutul Marius Nasta: "Primul lucru apar arii distruse, aici e în faza acută, sunt arii deja mari, după care apare sticla mată în tot parenchimul pulmonar bilateral"

Citește și
Trebuie să prezint fizic declarația sau pot să arăt poza de pe telefon? Răspunsul autorităților
Ce riscă cei care ies din casă fără declaraţia pe proprie răspundere după decizia CCR

Leziunile sunt ireversibile, spun specialiştii şi mai grave în cazul celor care au şi alte afecţiuni.

Eddan Athir, medic radiolog Institutul Marius Nasta: "Daca are imunitate puternică, modificări puţine, dacă se suprapune cu alte boli cronice, afectarea este mult mai mare, mai ales la cei cu diabet''

Cum arată plămânii afectați de Covid-19 la computer tomograf

 

Scanările prin tomografie computerizată toracică surprind în proporţie foarte mare formele de boala cu afectare pulmonară, însă până acum nu sunt suficiente studii care să ateste că, pe baza unui CT, se poate pune un diagnostic de COVID 19. Mai mult, atât reprezentanţii Colegiul American de Radiologie, cât şi cei ai Societăţii Europeane de Radiologie, susţin că pentru a diagnostica infecţia este necesar testul PCR.

Eddan Athir, medic radiolog Institutul Marius Nasta: 'Avem pacienţi cu PCR negativ, cu 2 teste negative şi la noi avem aspect tipic imagistic şi al 3 lea, al 4 -lea iese pozitiv la PCR. Avem şi pacienţi care arată normal imagistic vorbind, dar PSR e pozitiv''

Însă o imagine CT le poate arăta doctorilor cât de grav sunt afectaţi plămânii pacientului care suferă de COVID 19. Toţi bolnavii care ajung în Institutul Marius Nasta, sunt supuşi unui computer tomograf, iar acelaşi lucru se va întâmpla şi în Institutul Matei Balş, acolo unde va fi pus în funcţiune un CT mobil cumpărat de primăria sectorului 1.

Adrian Streinu Cercel: 'Acest instrument ne dă încă de la început o idee încotro va merge pacientul dpdv clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de aşteptare dpdv al luării atuitudinii terapeutice

Computerul tomograf a fost folosit în ţări precum Spania sau Franta, unde s-au înregistrat foarte multe cazuri. Acolo, pe baza unui CT medicii au stabilit care pacienţi ar trebuit internaţi şi care puteau fi trataţi acasă.

În România sunt până acum 14.499 de persoane infectate cu noul coronavirus.

234 de bolnavi sunt în continuare în secţiile de terapie intensivă în spitale din toată ţara. Câţiva dintre ei au primit tratament cu plasma prelevată de la pacinetii care s-au vindecat de COVID 19. Deocamdată, spun medicii, este prematur să vorbim de o ameliorare a stării lor de sănătate, dar s-a constatat că boala nu a avansat. Pe de altă parte dinspre unităţile saniatre vine şi o veste bună: 6.144 de romani au învins boala şi au fost externaţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult