Cum ar putea poluarea din București să crească rata deceselor provocate de coronavirus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Trei hectare de vegetație, dar și gropi uriașe cu dejecții animale ard mocnit și au eliberat un fum toxic insuportabil. Autoritățile îi caută acum pe cei care ar fi dat foc miriștilor și amenință cu amenzi și dosare penale.
Aceste imagini au fost suprinse de o dronă ridicată de un locuitor al comunei Corbeanca, județul Ilfov. A vrut să arate tuturor dimensiunea dezastrului din Periș, aflat la câțiva kilometri distanță.
Fumul a acoperit ca o pâclă groasă o zonă vastă din ilfov. Iar vântul l-a dus până în București.
Flăcările au ars mocnit încă de marți, ca după 24 de ore să cuprindă trei hectare de vegetație uscată, dar și gropi uriașe de dejecții animale, pentru că în trecut aici a fost o fermă de porci. Intervenția pompierilor este îngreunată, așa că s-ar putea să dureze și joi.
Locuitor Corbeanca: „Am fost gazați, nu altceva. Nu puteai să respiri. Te durea capul dacă mergeai puțin pe afară. O să ajungem să punem scoci pe geamuri ca să nu mai între nimic.”
Măsurătorile independente arată depășiri uriașe la indicii de poluare. O aplicație, de exemplu, arată în satul Tamasi, Ilfov , la ora 7 dimineața depășiri și de 857% pentru PM 2,5 și 630% pentru PM 10, cei mai periculoși indicatori de poluare. Depășiri uriașe au fost înregistrate și în București, mai ales în partea de nord.
Cu toate astea, măsurătorile gărzii naționale de mediu arată doar o creștere cu 25% de procente peste limita admisă. În București. Iar în Corbeanca, unde a fost amplasat un laborator mobil, nu s-ar fi depășit valorile normale.
Autoritățile îi caută însă pe cei care au pus focul. Vor fi verificați și cei care dețineau fermă de porci, companie intrată în insolvență.
Garda de Mediu: „Vom da amenzi sau vom sesiza autoritățile dacă sunt infracțiuni.”
Locuitor Corbeanca: „Ne-am trezit noaptea din cauza fumului, vă dați seama că a intrat în case. Și în condițiile în care virusul este purtat de particulele de praf, ce siguranță mai avem în casă?”
Un studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea Harvard arată că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute că PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de coronavirus.
Autoritățile sanitare bănuiau de mai multă vreme că există o legătură între aerul poluat și decesele sau cazurile grave de Covid-19.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , coronavirus , poluare , fum , noxe
Dată publicare: 08-04-2020 20:06