VIDEO din dronă. Poluare uriașă în București, locuitorii reclamă un miros puternic

×
Codul embed a fost copiat

Locuitorii din zona de nord a Capitalei reclamă că aerul este irespirabil. Probleme cu calitatea aerului sunt şi în sectorul 6. În ambele zone se simte, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.

Platforma aerlive.ro indica la ora 8 niveluri ridicate de poluare în partea de nord a Capitalei, în special în zonele Băneasa și Expoziției.

”Afară este un iad de gudroane arse”, ”Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars”, anunţă pe Facebook locuitorii din zonă.

De asemenea, pe site-ul Gărzii de Mediu, sunt zeci de reclamaţii referitoare la poluarea aerului, atât de la persoane din zona de nord a Capitalei şi din judeţul Ilfov, dar şi de la cei care locuiesc în sectorul 6, precum şi în sectorul 4.

VIDEO cu una dintre posibilele surse ale poluării - înregistrare realizată cu o dronă. Sursa: imagini amator! 

Citește și
Poluare, oras - Shutterstock
Record de poluare înregistrat în București. Limita maximă admisă, depășită și de 10 ori
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Contactat de ȘtirileProTV, ministrul Mediului Costel Alexe a explicat că poluarea masivă de miercuri dimineață a fost produsă de un incendiu de vegetație care a cuprins și batalurile fostei ferme de porci de la Periș.

„Este miros de dejecție animală uscată, care a luat foc. Nu este miros de cauciuc sau deșeuri”, a explicat ministrul.

Costel Alexe spune că incendiul a fost provocat de mai multe persoane care, marți, au dat foc vegetației din zonă și au lăsat focul să ardă necontrolat, iar peste noapte flăcările a ajuns până la batalurile de acumulare.

„Suprafața incendiată este de 3 hectare, iar pompierii sunt la fața locului. A fost suplimentat numărul de de mașini ca să inunde zona și să stingă incendiul”, a mai spus ministrul.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul se manifestă pe o suprafaţă estimată de 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fară pericol de extindere.

Reacția Gărzii de Mediu

 

Garda de Mediu a confirmat că a fost înștiințată despre incendiu încă de marți dimineață, de către reprezentanții ISU.

„Conform datelor obţinute în urma controlului desfăşurat la Primăria Periş, rezultă faptul ca pe terenul incendiat se afla batalurile fostei ferme de porci SC ROMSUINTEST SĂ – societate aflată în insolventa. În cursul nopţii de dintre 07.04.2020 – 08.04.2020, între orele 02.00 şi 06.00 echipe atât din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov cât şi din cadrul Comisariatului General s-au deplasat în vederea investigării unui număr mare de sesizări telefonice privind miros neplăcut şi aer irespirabil”, a transmis Garda de Mediu.

Prin urmare, Garda Naţională de Mediu a efectuat următoarele:

- A identificat lichidatorul judiciar al fostei ferme de porci şi a demarat un control la acesta,
în vederea verificării respectării obligaţiilor privind protecţia mediului care îi revin în
calitate de titular al amplasamentului
- A impus Primăriei Periş măsuri cu privire la identificarea tuturor propietarilor suprafeţei
care face obiectul incendiului, în vederea sancţionării contravenţionale şi a impunerii de
măsuri
- A solicitat participarea autolaboratorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
pentru determinarea calităţii aerului şi pentru a se stabili efectele incendiului asupra
factorilor de mediu şi eventualul prejudiciu adus mediului înconjurător. Acesta este deja
montat şi efectuează determinări.
- A solicitat sprijinul ISU în stingerea incendiului şi stabilirii cauzelor poluării asupra
factorilor de mediu, pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege .

După efectuarea acestor acțiuni, „Garda Naţională de Mediu va constata toate faptele care
constituie contravenţii, va aplică sancţiuni contravenţionale şi dacă vor fi constatate fapte care
constituie infracţiuni, va colabora cu organele de urmărire penală”.

 

Fumul a ajuns și în localitățile din nord-vestul Capitalei

 

„Având în vedere numeroasele sesizări ale locuitorilor din zona localităților Mogoşoaia, Corbeanca, Periş, Chitila, cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în zonă, pentru verificări.

În urma controlului efectuat, astăzi, pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp.
Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată.

În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator.
În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene:
- identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale
- impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului
- monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse
”, este mesajul postat pe pagina de Facebook „Orașul Chitila”.

 

Locuitorii capitalei reclamă aerul irespirabil

 

Încă de la primele ore ale dimineții de miercuri, locuitorii din partea de nord a Capitalei au reclamat niveluri ridicate ale poluării și miros puternic de fum.

”Buna dimineaţa, am deschis să aerisesc casa acum 5 minute. Nu poti respira deloc”, scrie un bărbat din zona Odăi.

”Locuiesc pe Bd. Iuliu Maniu şi în această dimineaţă m-am trezit din somn din cauza mirosului pregnant de ars, crezând că am o problema in apartament sau bloc, dar mirosul venea de afară”, afirmă un altul.

”Locuiesc în Corbeanca. De câteva zile dimineaţa la orele 6-8 aerul este respirabil aici. Este un fum toxic (miros de ars deşeuri) care intră până în case”, ”Miroase puternic a fum în Băneasa Sisesti.Fumul este atât de puternic încât a intrat şi în casă deşi geamurile sunt închise.Faceţi ceva!”, ”Va informez cu privire la un miros foarte puternic de plastic ars pe care l-am sesizat începând cu ora 7am în această dimineaţă – zona Regie sector 6”, ”Buna dimineaţa, în dimineaţa zilei de 08.04.2020 aerul este irespirabil în zona bulevardului Al. Obregia din cartierul Berceni din sectorul 4, Bucureşti. Mirosul puternic de deşeuri arse, în special de plastic”, ”Nu cred că sunt prima care ridică sesizare referitoare la mirosul insuportabil de fum din această dimineaţă în aproape tot Bucurestiul”, sunt mesajele postate pe site-ul Gărzii de Mediu.

În urmă cu o zi, ca urmare a sesizărilor celor care locuiesc în zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov au făcut verificări, stabilind că poluarea a fost produsă de un incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp, pe teren aflându-se batalurile fostei ferme de porci, potrivit News.ro.

Şi în luna martie au fost probleme grave cu poluarea în Bucureşti.

Gabriela Firea, mesaj pe Facebook: CSAT-ul trebuie să intervină!

 

„Populaţia este pusă în pericol! Am avut răbdare şi am aşteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieşit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte şi, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de “accidente” de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţă cetăţenilor.

Cum poţi să te numeşti Minister al Mediului şi ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periş, şi să nu trimiţi controale şi verificări drastrice în zonă? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren??

Iar azi vii nonşalant, tot pe FB, să spui că arde o fostă fermă de porci de la Periş. Care, iată, a poluat jumătate şi Ilfov şi aproape tot Bucureştiul!

Este strigător la cer! Se muşamalizează ceva! Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat şi Garda de mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunică cinstit cetăţenilor!

Exact cum au minţit şi când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieşit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile, şi la ce ore, au fost nevoiţi să recunoască.

Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului mediului!

Asta este mâna criminală acoperită de guvern! Şi trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov se mai pot consideraţi apăraţi de instituţiile statului.

Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept şi aşteptam apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu!”
 

Articol recomandat de sport.ro
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Citește și...
Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe
Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe

Agenția Spațială Europeană a făcut publice imaginile surprinse cu ajutorul satelitului Copernicus Sentinel-5P.

Record de poluare înregistrat în București. Limita maximă admisă, depășită și de 10 ori
Record de poluare înregistrat în București. Limita maximă admisă, depășită și de 10 ori

Deși România este în carantină totală și avem restricții drastice de circulație, Capitala se luptă cu poluarea.

Cum s-a redus poluarea din China în urma pandemiei de coronavirus
Cum s-a redus poluarea din China în urma pandemiei de coronavirus

Poluarea atmosferică cu dioxid de azot (NO2), un gaz emis de autovehicule, centrale electrice şi fabrici a scăzut cu 40% deasupra oraşelor din China în contextul restricţiilor temporare instituite pentru a opri epidemia de coronavirus.

(P) Cum alegi cel mai bun șampon antimătreață: câteva sfaturi utile
(P) Cum alegi cel mai bun șampon antimătreață: câteva sfaturi utile

Mătreața este o problemă cu care se confruntă un procent foarte mare din populație, iar factorii care o cauzează sunt variați: începând cu stresul, predispoziția genetică, nivelul de poluare din zonele în care locuim.

Recomandări
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a ajuns luni dimineață la Parchetul General. El trebuie să dea socoteală pentru mineriada din 13 - 15 iunie 1990 în ancheta procurorilor militari.

ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat
ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF - acum cu o nouă conducere - s-a temut să mai păstreze compania în piaţă.

Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată
Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată

Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, informează Al Jazeera.