Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza medicilor de familie sufocă spitalele. ”Vin cu probleme care nu sunt grave”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La o săptămână de când mulţi medici de familie au rămas fără contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, bolnavii sufocă unităţile de primiri urgențe şi Serviciul de Ambulanţă.

Aşa cum i-au sfătuit autorităţile, oamenii merg direct la medicul specialist sau la camera de gardă, chiar dacă problemele nu sunt foarte grave. Între timp, medicii lor de familie au renunţat pe rând la protest şi vor acorda din nou consultaţii gratuite.

Pacienţii au făcut cozi uriaşe la camerele de gardă ale spitalelor sau la unităţile de primiri urgente, unde oricum era aglomerat şi înainte. Doctorii sunt nevoiţi să vadă în plus zeci de bolnavi, care până acum primeau ajutor de la medicii de familie.

De teamă că ar putea fi puşi să plătească orice consultaţie medicală, bolnavii nici măcar nu au mai sunat la medici de familie pentru a întreba dacă au sau nu contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au venit direct la UPU sau la camerele de gardă ale spitalelor, aşa cum i-a îndemnat chiar ministrul Sănătății'.

Doctor Alex Ştefănescu, şef UPU Sf Pantelimon: ''Vin cu probleme care nu sunt foarte grave. Putem pune pe faptul că medicii de familie nu mai au contracte.''

Citește și
medici de familie
Aproximativ 30% din medicii de familie au refuzat să semneze contractul cu Casa de Asigurări

Bolnavii au înroşit şi linia serviciului de ambulanţă. La unitatea Bucureşti - Ilfov, doctorii spun că oamenii sună chiar şi de 3-4 ori pentru a le cere ajutorul. Au prioritate în funcţie de gravitatea cazului. Primele sunt rezolvate sunt urgenţele de cod roşu, care pun în pericol viaţa bolnavului.

Alis Grasu, manager SABIF: ''A crescut cu 7% numărul de apeluri faţă de aceeaşi perioadă a lunii decembrie.''

Până acum, peste 95 la sută din cei 11.400 de medici de familie au semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult