Creşte numărul de infectări cu Covid în şcoli. Tot mai mulți elevi, în izolare la domiciliu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doar în Capitală sunt cel puțin 10 școli cu elevi ori angajați pozitivi. Din nefericire, copiii au început să transmită infecția în cercul lor de prieteni, iar aceștia ar putea duce noul virus și mai departe.
În judeţul Galaţi, sunt deja șase astfel de cazuri, la care se adăuga o femeie de serviciu de la o şcoală generală din mediul rural. Direcţia de Sănătate Publică încearcă să afle care sunt persoanele cu care au intrat în contact toţi cei diagnosticaţi pozitiv.
Un elev de clasa a 9-a de la Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi s-a îmbolnăvit şi, după ce a fost anunţată de părinţi, conducerea liceului a trecut la măsuri foarte stricte.
Prof. Andra Ionescu, directorul Colegiului Naţional „Costache Negri”, Galaţi: „Timp de 14 zile, cursurile se vor desfăşura on-line pentru elevii clasei a 9-a F”. Luni, copiii care învaţă în seria de dimineaţă, în aceeaşi sală de clasă cu elevul care a fost diagnosticat pozitiv, învaţă în curtea şcolii, în aer liber. În acest timp, sala de clasă este dezinfectată.
Alte două cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor au fost anunţate luni la Galaţi. Un copil din clasa a 7-a, de la Liceul de Artă, şi un tânăr de clasa a 10-a, de la Liceul din Târgu Bujor. Totodată, o femeie de serviciu de la o şcoala generală dintr-o comună din nordul judeţului a fost confirmată cu Sars-Cov-2.
Prof. Onuț Atanasiu, inspector general ISJ Galaţi: „La Priponeşti. Aici are loc ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică. Până atunci, școala de la Priponeşti, neştiind firul epidemiologic, va fi închisă timp de 24 de ore. Elevii şi profesorii vor face cursuri online."
În total, de la începutul anului şcolar, sunt șase cazuri de elevi diagnosticaţi cu Covid-19 numai în judeţul Galaţi.
Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi: „Pentru cele trei cazuri de săptămâna trecută s-au încheiat anchetele epidemiologice. La unul din elevi nu era niciun contact, la al doilea caz, doar părinţii şi la al treilea caz, părinţii, bunicii şi un frate”.
Elevii aflaţi acum acum în izolare vor relua cursurile cel mai probabil săptămâna viitoare.
Primăria Sectorului 4: Alţi șase elevi, confirmaţi cu coronavirusPrimăria Sectorului 4 anunţă că a dispus, luni după-amiază, în regim de urgenţă, măsuri de dezinfecţie a unor săli de curs, de la trei unităţi de învăţământ, după ce alţi patru elevi au fost confirmaţi cu coronavirus.
Conform aceleiaşi surse, autoritatea locală va asigura testarea tuturor cadrelor didactice care au luat contact cu aceştia. În următoarele 14 zile, activităţile de învăţare la clasele din care elevii făceau parte vor fi mutate în sistem online.
Cei patru elevi recent confirmaţi cu SARS-COV2 sunt înscrişi la următoarele unităţi de învăţământ: unul în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", doi la Şcoala Gimnazială nr. 129 şi unul la Colegiul Romano-Catolic "Sfântul Iosif", "unde, deşi în cursul zilei de astăzi au mai fost confirmaţi pozitiv alţi doi elevi, nu se impune desfăşurarea cursurilor în scenariul roşu, întrucât aceştia învaţă în clădiri distincte".
UPDATE - Luni seară au mai fost anunțate alte două cazuri de elevi infectați cu Covid-19 la Școala Gimnazială nr. 129 din Sectorul 4.
Opt elevi și șase profesori, infectați în județul TimișȘi în județul Timiș, doua scoli au trecut în scenariul roșu. 8 elevi și 6 profesori sunt contaminați.
Marin Popescu, inspector-sef ISJ Timiș: „Suntem pe un trend crescător la ceea ce insemana elevii care sunt infectați, pozitiv și de asemenea clasele care se închid.”
Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecțioase: „Copiii mai mari îi putem interna și pe paturile de adulți, doar că e o mare problemă, spitalul nostru este aproape plin în sensul că noi nu mai avem locuri de internat. Spitalele suport nu sunt spitale de pediatrie și nu vor lua copii.”
Cazuri de Covid-19 în zece școli din București
Cazuri de dascăli și elevi confirmați, după ce au apucat să vină la ore, sunt și în 10 școli din București. Acum, transmiterea se produce frecvent în grupurile de prieteni. La una dintre școli, un băiat s-a îmbolnăvit ieșind în oraș cu un amic din alt liceu.
Prof. Venera Babeș, director Liceul Dinu Lipatti: „Părinții ne-au anunțat săptămână trecută, știind că elevul- contact pe care îl avusese copilul lor fusese confirmat pozitiv. Dintr-o altă școală... Dintr-o altă școală, dintr-un alt grup.”
În paralel cu dezinfectarea spațiilor, se iau masuri de limitare a riscului, mai ales unele cursuri nu se pot ține cu mască.
La Colegiul de Arte Dinu Lipatti din București învață aproape 800 de elevi, coordonați de 200 de profesori. Elevul de clasa a XI-a, depistat pozitiv, face teatru.
Așa că respectarea distanței este esențială. După acest prim caz, direcțiunea a hotărât să instaleze panouri de plastic între fiecare elev și profesor.
Până atunci, așa arată o lecție de canto-jazz... eleva și profesorul stau separați, iar sunetul se aude înfundat, prin mască.
Cele câteva zeci de școli din țară, care au trecut cel puțin o grupă de elevi în scenariu roșu, încă apar, în statistica Ministerului Educației, cu scenariul dominant, adică verde sau galben.
Centralizarea cazurilor pozitive la nivel național se face abia de acum. În acest moment, 305 de școli sunt în scenariul roșu.
15 elevi şi 11 cadre didactice din Cluj, confirmaţi cu COVID-19În judeţul Cluj au fost depistaţi cu COVID-19 un număr de 15 elevi, precum şi 11 cadre didactice, a informat, luni, prefectul Mircea Abrudean.
"Avem 15 elevi pozitivi şi 11 cadre didactice din 12 unităţi de învăţământ din judeţ", a precizat prefectul Abrudean.
În plus, 9 şcoli sunt în scenariul roşu, cu învăţământ online.
"În continuare sunt 9, cele 8 iniţiale plus cea din Corneşti. Actualizăm mâine în funcţie de situaţia epidemiologică. Aghireşu va trece pe scenariul verde", a mai spus prefectul de Cluj.
În judeţul Cluj, în ultimele 24 de ore, 38 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 şi sunt 33 de persoane internate în ATI. În total, în prezent, sunt internaţi 333 de pacienţi cu COVID-19 în spitalele din judeţ, din care 284 sunt din judeţul Cluj.
Trei elevi şi trei cadre didactice din Giurgiu, spitalizaţi după ce au fost confirmaţi cu COVID-19Un număr de trei elevi şi trei cadre didactice din judeţul Giurgiu sunt spitalizaţi după ce au fost confirmaţi cu COVID-19, iar în carantină la domiciliu se află 45 de elevi şi şapte cadre didactice.
"La ora actuală, la nivelul judeţului Giurgiu trei elevi, trei cadre didactice şi o persoană din rândul personalului didactic auxiliar sunt spitalizaţi, iar 45 de elevi şi şapte cadre didactice sunt în carantină la domiciliu", a informat, luni, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Giurgiu.
Această situaţie se înregistrează după ce la trei zile de la începerea noului an şcolar erau 11 cadre didactice şi patru elevi în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi direcţi cu persoane confirmate pozitiv.
La Şcoala Postliceală FEG din municipiul Giurgiu şi în unităţile şcolare din comunele Găujani şi Oinacu cursurile se desfăşoară după scenariul roşu, adică exclusiv online.
În toate celelalte şcoli din municipiul Giurgiu şi din comunele Daia, Ghimpaţi, Stoeneşti, cursurile se desfăşoară după scenariul galben şi elevii vor veni la şcoală prin rotaţie.
În restul comunelor din judeţ elevii vin la şcoală cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie, conform scenariului verde.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: coronavirus , elevi , scoli
Dată publicare: 21-09-2020 22:33