Copiii care suferă de autism ar putea beneficia de la 1 aprilie de terapie gratuită
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Ministrul spune că serviciile pe care le prestează specialiștii, precum psihiatrii sau logopezii, vor fi decontate de stat. Chiar dacă terapia gratuită ar fi un ajutor enorm, părinții sunt sceptici, pentru că este al treilea ministru care promite schimbări.
Alexandru are 11 ani și a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 2 ani. Încă de atunci părinții se lupt[ că el să aibă parte de cea mai bună îndrumare, însă nu au bani să plătească mereu terapia.
Mihaela Voicu, mama lui Alexandru: „Facem terapie non stop, dacă se poate spune așa, fără weekenduri. Terapia ABA, logopedie, chinetoterapie. Am început pas cu pas în anii trecuți, de la 200 de lei pe lună până la 5.000 de lei, în funcție de nevoile copilului. Este covărșitor... De ani de zile strângem formularul 230, colectăm de la toți cunoscuții, toți prietenii”.
În România sunt 15.000 de persoane diagnosticate de autism, iar 13.000 sunt copii. ONG-urile spun că numărul celor care nu au un diagnostic este mult mai mare. Cu toate acestea, în țară există numai 50 de psihiatri specializați în terapie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a promis că de la 1 aprilie copiii care suferă de autism vor beneficia de terapie gratuită.
Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa: „Situația de fapt este că persoanele cu autism nu beneficiază de servicii gratuite, sau într-o măsură nesemnificativă. Domnul ministru și-a asumat că va exista un program național de autism cu un buget sperat și că această decoantare se va putea face în mod direct către furnizorii de servicii conexe unde vor intra și pshilogii, logopezii, chinetoterapeuții, care vor putea face contract direct cu Casa de Asigurări”.
Daniela Boboloi, președintele Asociației Help Autism: „Nu ține doar de noi și nu ține de speranțe, ține de o modificare legislativă, vorbim de Legea Sănătății, legea 95. Deocarece, din păcate, acești specialiști de servicii conexe sunt încadrați pe social”.
În fiecare an, 1.000 de copii sunt diagnosticați cu autism în România, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii , copii , autism , terapie , Victor Costache , legea sanatatii
Dată publicare: 03-02-2020 19:06