Cîţu: Încă 12 paturi la terapie intensivă au fost operaţionalizate
Your browser doesn't support HTML5 video.
"De joi şi până astăzi, au fost operaţionalizate încă 12 paturi la terapie intensivă şi la nivel naţional, acum, în acest moment, sunt 20 de paturi libere. Totuşi situaţia pentru terapie intensivă rămâne tensionată, resursele pe care le alocăm trebuie să rămână în continuare mari. Este nevoie de acelaşi efort pe care l-am făcut şi acum, să îl continuăm, chiar dacă - şi asta este partea bună - cifrele arată că rata de pozitivare a scăzut şi scade în fiecare zi, chiar şi pentru Bucureşti şi oraşele mari avem o rată a incidenţei, când vorbim de 3 la mie, în scădere în fiecare zi, ceea ce este un lucru bun şi sperăm să continue în acelaşi ritm. I-am asigurat pe cei din DSP-uri de toată susţinerea mea. (...) Nu sunt 1.600 (de paturi ATI - n.r.) încă. (...) Mai avem 40 sau 50 de paturi până la 1.600 de paturi", a declarat Florin Cîţu, duminică, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.
El a spus că a rugat inspecţia din Ministerul Sănătăţii să meargă în fiecare judeţ, dimineaţa, în spitale, să vadă exact numărul de paturi reale.
"Ştiu că în Bucureşti se face acest lucru, dar ca să avem la ora 10,00, în fiecare zi, numărul de paturi reale, să ştim exact cu ce lucrăm", a adăugat premierul.
Florin Cîţu a mai precizat că pentru paturile operaţionalizate până în acest moment a fost identificată resursa umană.
"Când vor apărea paturile (viitoare la ATI - n.r.) va fi identificată şi resursa umană", a adăugat Cîţu.
Întrebat dacă ştie că unii manageri spun că nu pot face angajări pe perioadă nedeterminată din cauza legislaţiei pentru personalul medical din secţiile ATI, prim-ministrul a răspuns: "Am avut o discuţie. Am văzut că unii dintre manageri au concursuri pe care le-au pornit, dar nu vin oameni. Vom vedea dacă legislaţia este problema şi dacă legislaţia este problema vom relansa în aşa fel încât să poată să facă aceste angajări".
Cîţu a subliniat că o altă veste bună este că Bucureştiul a ajuns la o rată de vaccinare anti-COVID de 20%, iar judeţul Ilfov la aproape 18%.
"Lucrurile merg bine şi avem şansa să ajungem la 50% la sfârşitul lunii mai, aşa cum spuneam. Trebuie să ne vaccinăm", a subliniat premierul, care a adăugat că pe lângă Bucureşti mai sunt câteva oraşe care se pregătesc să fie centre de vaccinare drive-thru.