Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cei mai implicați medici în tratarea bolnavilor cu AVC, premiați la Gala „NOI pentru EI”. „Românii au nevoie de ajutor”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei mai implicați medici în tratarea bolnavilor cu AVC au fost premiați, aseară, în cadrul Galei "NOI pentru EI".

Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral - ALIA - a adus în fața publicului și numeroși pacienți care au impresionat prin poveștile lor.

Asta în condițiile în care, la nivel național, este nevoie de pregătirea mai multor specialiști care să-i poată ajuta pe cei aflați în suferință.

La doar 17 ani, Amalia a trecut printr-un accident vascular cerebral. A avut norocul ca un medic, care se afla în curtea școlii, să recunoască semnele și să o trimită la Spitalul Județean din Târgu Mureș pentru tratament.

Avea nevoie de trombectomie - o procedură prin care cheagul de sânge, care îi bloca artera din creier, să fie extras. În România nu există, oficial, un serviciu de gardă pentru așa ceva. Atunci, medicul Lucian Mărginean, care plecase din localitate, s-a întors la spital.

Citește și
spaga permise
Peste 100 de percheziții în Suceava într-un dosar de corupție. Procurorii au descins și la spitalul din Rădăuți și IPJ

Amalia: „S-a întors din drum ca să-mi facă mie intervenția. ÎI mulțumesc foarte mult, poate acuma nu eram aici”.

dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la SJU Târgu Mureș: „A fost bucuria noastră că în după amiaza aceea am salvat o tânără. Acel telefon mobil pe care îl aveți toți în buzunar este de 120 de milioane de ori mai puternic decât computerul de pe Apollo 11 care a dus primii oameni pe lună”.

Emoționată, Amalia a urcat pe scenă în aplauzele publicului. Tatăl ei i-a fost, ca întotdeauna, alături.

Tatăl Amaliei: „A fost o experiență foarte grea, dar m-am întărit pentru ea. Medicii care au fost lângă ea au fost super”.

În România, sunt mai puțin de 25 de specialiști care pot face trombectomii. Doi dintre ei s-au întors din Franța și lucrează acum la Oradea și Sibiu - sunt medicii Monica Mănișor și Dan Mihoc.

Monica Mănișor - neuroradiolog internațional la Sibiu: „Românii au nevoie de ajutor. În Franța am dobândit o specialitate care aici e destul de rar întâlnită și cred că și aici se poate”.

dr. Dan Mihoc - medic primar de radiologie intervențională: „Simțeam că locul meu nu e acolo. Simțeam că trebuie să fac ceva și pentru România. Stând acolo mă întrebam, OK, dacă părinții mei o să facă AVC eu ce pot să fac? și acesta a fost principalul motiv pentru care am decis să las Franța”.

Pentru devotamentul arătat pacienților, un semn de recunoștință au primit și medicii Bogdan Dorobăț și Răzvan Radu de la Spitalul Universitar din București. Sunt doctorii care au realizat cele mai multe trombectomii din România - aproape 240 de la începutul anului. Pentru cele mai multe dintre ele au fost chemați de acasă, indiferent de oră.

dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională: „Încercăm în fiecare an să formăm oameni pentru a crește numărul de specialiști, pentru a oferi câtor mai mulți pacienți această șansă care au nevoie de intervenții rapide”.

dr. Răzvan Radu, medic specialist neuroradiologie intervențională: „Pe măsură ce facem mai mulți, o să învătăm mai mulți. Nu asta e problema. Complicat este să aduci acești oameni rapid la terapie”.

În cadrul galei „NOI pentru EI” și secțiile de neurologie de la Spitalele Floreasca, Universitar și Brașov au fost premiate pentru timpul rapid în acordarea tratamentul în AVC acut, pentru calitatea îngrijirii și implicarea deosebită în tratamentului pacientului cu accident vascular cerebral.

Un mesaj important de susținere a venit din pareta campionului olimpic Florin Enache, prezent la eveniment.

Gala „NOI pentru EI” a fost organizată de ALIA - asociația înființată de colega noastră de la știri Liliana Curea, care luptă pentru drepturile pacienților cu AVC.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult