Ce se poate întâmpla dacă iei prea multă vitamina D. Un bărbat s-a îmbolnăvit atât de grav încât se temea că ar avea cancer
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pacientul din Kent, Marea Britanie, a slăbit 12 kilograme în trei luni după ce a suferit de vărsături constante, diaree și dureri de stomac, potrivit Daily Mail.
Simptomele lui au început la o lună după ce a luat zilnic un amestec de 20 de suplimente fără prescripție medicală, ceea ce a echivalat cu de 375 de ori doza zilnică recomandată de vitamina D.
Bărbatul a fost internat la spital și a făcut o serie de radiografii pentru a exclude posibilitatea unor tumori canceroase.
Ce au arătat analizele de sânge după ce bărbatul a ingerat prea multă vitamina DAnalizele de sânge au arătat că nivelul său de vitamina D era de șapte ori peste limita normală și că suferise leziuni renale acute.
Acesta a fost ținut în spital mai mult de o săptămână și i s-au administrat medicamente și lichide intravenoase pentru a elimina suplimentele din organism.
Medicii care l-au tratat au avertizat că acest caz „subliniază și mai mult potențiala toxicitate a suplimentelor care sunt în mare măsură considerate sigure”.
Beneficiile și riscurile vitaminei DVitamina D ajută la reglarea cantității de calciu din organism, menținând oasele, dinții și mușchii sănătoși.
Sfatul rețelei publice de sănătate din Marea Britanie (NHS) este că toată lumea ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și iernii.
Dar o cantitate prea mare poate duce la acumularea de exces de calciu în organism, făcând rinichii să lucreze mai mult pentru a-l filtra.
Adulții și copiii cu vârsta peste un an sunt sfătuiți să nu consume mai mult de 400 de Unități Internaționale (UI) de vitamina D pe zi.
Un caz recent dezvăluit în jurnalul BMJ Case Reports menționează un bărbat care a luat o doză zilnică de 150.000 UI, de 375 de ori cantitatea recomandată.
Ce simptome a avut bărbatul din Marea Britanie care a luat prea multă vitamina DEl a fost trimis la spital de către medicul său de familie după ce s-a plâns de vărsături constante, greață, dureri de stomac și crampe la picioare, timp de trei luni, timp în care a slăbit 12 kilograme.
Pacientul era afectat și de tinitus (țiuit în ureche), gură uscată și sete de nestins.
Acestuia i-a fost recomandat să înceapă un program intensiv de suplimente de vitamine de către nutriționistul său privat, au spus medicii.
Odată ce a început să se simtă rău, a încetat să ia cocktail-ul zilnic de vitamine, care includea și omega-3, vitamina B2, B9, C, K2, plus câteva alte suplimente minerale și probiotice.
Dar simptomele nu au dispărut. Acesta a fost internat la spital pentru a face tomografii și RMN pentru a exclude posibilitatea cancerului și a infecțiilor bacteriene.
Bărbatul a fost ținut în spital zile întregi după supradoza de vitamina DBărbatul a fost ținut în spital după ce analizele suplimentare au arătat cantități excesive de calciu în organism și leziuni ale rinichilor.
A petrecut opt zile în spital, unde i s-a aplicat un tratament intravenos pentru a elimina suplimentele din organism.
Medicii l-au tratat și cu bishosfonați (medicamente utilizate în mod normal pentru întărirea oaselor) pentru a ajuta la scăderea nivelului excesiv de calciu în sânge.
La două luni după externarea din spital, nivelul de calciu a revenit la normal, dar nivelul de vitamina D a rămas anormal de ridicat.
Medicii NHS care l-au tratat au concluzionat: „Simptomele pot dura câteva săptămâni. Acest caz evidențiază în continuare potențiala toxicitate a suplimentelor, care sunt în mare măsură considerate sigure până când sunt luate în cantități nesigure sau în combinații nesigure”.
Când este toxică vitamina D și cum se manifestă toxicitateaToxicitatea vitaminei D este de obicei cauzată de doze mari de suplimente de vitamina D - nu de dietă sau de expunerea la soare.
Acest lucru este cauzat de faptul că organismul reglează cantitatea de vitamina D produsă de expunerea la soare și nici măcar alimentele fortificate nu conțin suficientă vitamina D pentru a deveni toxice.
Principala consecință a toxicității vitaminei D este acumularea de calciu în sânge, cunoscută medical sub numele de hipercalcemie, care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă.
Toxicitatea vitaminei D poate evolua spre dureri osoase și probleme renale, cum ar fi formarea de pietre de calciu.
Dozele mari sunt uneori folosite pentru a trata probleme medicale, cum ar fi deficiența de vitamina D, dar acestea sunt administrate numai sub îngrijirea unui medic pentru un interval de timp specific. Nivelurile din sânge trebuie monitorizate în timp ce cineva ia doze mari de vitamina D.