Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă în corpul unui alergic la ambrozie, după ce intră în contact cu planta. Unii au atacuri de panică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vara vine cu emoții pentru alergici. Spațiile verzi necosite le dau fiori celor cu rinite sau astm bronșic. Mulți nu se mai odihnesc, automat nu mai sunt productivi la serviciu și, conform unor studii din Statele Unite, pot suferi de depresie.

Cert este că primăriile ii pot amenda pe cei care nu tund repede iarba de pe terenurile aflate în proprietatea lor.

Potrivit celor de la Universitatea de Medicină din Maryland, rinita alergică are legătură cu apariția depresiei și anxietății.

Mai exact, explică profesorii, în corpul unui pacient alergic, în lupta cu inflamația provocată de alergeni, se activează citochinele, care la rândul lor ar activa în creier zone responsabile de reglarea depresiei și anxietății. O doamnă povestește că are chiar atacuri de panică.

Mariana Fistiș - persoană alergică: ”În momentul când o persoană nu poate să respire, intervine atacul de panică și poți să cazi jos la pământ, efectiv îți lipsesc toate puterile, ești disperat."

Citește și
Mii de români iau cu asalt spitalele din cauza alergiei la ambrozie
Sezonul ambroziei nu s-a încheiat. Sute de mii de români suferă de alergie la această plantă. Sfatul medicilor

Mulți dintre cei care alergici la polen spun că nu mai dorm bine, pentru că abia respiră.

Violeta Boldea - persoană alergică: "Sunt foarte obosită, deci cum vine primăvara sunt foarte obosită din cauza ambroziei".

Cea mai periculoasă este buruiană numită ambrozie.

Ambrozia crește pe terenurile neîngrijite, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, dar și în grădini și parcuri. Reacțiile alergice diferă de la o persoană la alta.

Dacă unele persoane se confruntă cu rinite alergice, mâncărimi, dureri de cap și oboseală, altele pot avea reacții severe care pot să determine chiar decesul dacă nu se urmează un tratament medical.

Carmen Bunu - medic cercetător: "Starea acestor pacienți alergici la ambrozie în sezonul în care polenul este în aer este atât de afectată încât își părăsesc locuințele. Se gândesc cu groază că vin aceste luni în care viața lor este atât de alterată încât nu se pot concentra, nu își pot desfășura activitățile în mod normal, nu au un somn liniștit."

Autoritățile din Timișoara, de exemplu, i-au somat pe proprietarii terenurilor virane să cosească iarba până pe 30 iunie, altfel vor fi amendați.

Bogdan Marta - purtător de cuvânt Primăria Timișoara: "În cazul domeniului public apelăm la firmele cu care avem contract să stârpească această plantă de când apare, iar în ceea ce privește terenurile private, trimitem notificări proprietarilor."

Și în Capitală, autoritățile promit că vor interveni.

Corina Bega - director ALPAB: "Procedăm la smulgerea acestor buruieni invazive, la degajarea terenului, după care aceste plante o dată extrase urmează să fie arse."

Pentru a veni în sprijinul alergicilor, Spitalul Județean din Timișoara va cumpăra trei stații de măsurare a polenului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult