Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de des trebuie spălat, de fapt, părul. Verdictul neașteptat al specialiștilor

Un raport despre detectarea unei substanțe chimice care cauzează cancer în unele șampoane uscate ar trebuie să vă determine să regândiți rutina de îngrijire a părului. Iar experții spun că nu există un răspuns unic pentru cât de des să vă spălați părul.  

„Unii oameni cred că trebuie să-și spele părul în fiecare zi sau vor avea părul foarte gras”, a spus dr. Anthony Rossi, dermatolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York City și membru al Asociației Academiei Americane de Dermatologie, scrie CNN.

„Dacă își oferă o șansă, ei pot vedea că de fapt nu au acel scalp sau păr gras de care se temeau. Și, pe de altă parte, s-ar putea să nu poată tolera un interval prea lung sau prea rar între spălări, deoarece simt că scalpul lor devine foarte gras”.

Cât de des ar trebui să vă curățați părul depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul părului, cât de gras tinde să devină scalpul și nivelul de activitate al fiecăruia.

„Este un fel de proces personal”, a spus Rossi. Spălarea prea deasă poate usca și slăbi părul, în timp ce acumularea de ulei de la spălarea insuficientă poate duce, de asemenea, la mirosuri neplăcute și mătreață.

Citește și
suvita par Beethoven
Cum a murit Beethoven, de fapt. Ce au dovedit câteva fire de păr

Iată cum să-ți dai seama ce funcționează pentru tine.

Când trebuie spălat

Dr. Rossi le spune pacienților săi că ar trebui să-și spele părul o dată sau de două ori pe săptămână. Dar dacă ați avut tratamente chimice care vă pot face părul mai uscat - cum ar fi înălbirea, un permanent - este posibil să doriți să-l spălați mai puțin de o dată pe săptămână pentru a evita ruperea sau părul mai fragil ori despicarea vârfurilor, a spus el.

Dacă scalpul tău este foarte gras, ar putea fi necesar să-l speli o dată pe zi, conform site-ului web al Asociației Americane de Dermatologie. Vârsta ta poate juca și ea un rol.

„În timpul pubertății avem această creștere a hormonilor și, astfel, glandele sebacee se pot mări. Este un motiv pentru care oamenii fac acnee la adolescență”, a spus Dr. Rossi. Copiii s-ar putea confrunta cu mai multe scalpuri grase în anii puberi, așa că spălarea mai deasă a părului ar putea fi utilă, a adăugat el.

Scalpul nostru produce mai puțin grăsime pe măsură ce îmbătrânim, potrivit asociației.

Părul tău ar putea fi mai predispus să se usuce sau să se rupă dacă este ondulat, mai spune asociația. Spălarea prea deasă poate agrava acest lucru, așa că firul de păr gros și creț, în general, nu trebuie spălat zilnic sau chiar săptămânal, potrivit asociației.

Dar ar trebui să-l spălați cel puțin o dată la două-trei săptămâni, pentru a vă menține scalpul și părul curate și sănătoase.

Ce să faci între spălări

Îngrijirea părului și a scalpului nu se întâmplă doar sub duș. Între spălări, puteți face anumite lucruri pentru a-i menține curățenia și aspectul - și pentru a-l proteja de degradare.

„Cred că este important să avem igiena scalpului. La fel ca igiena bărbii, vrei să ai grijă de pielea dedesubt”, a spus Rossi. „Îngrijește-te de el și pieptănă-ți (părul). Asta elimină celulele moarte ale pielii, resturile. Poți și să-l umezești dacă vrei”.

„Masarea pielii scalpului va ajuta cu adevărat la eliminarea resturilor. Deci nu trebuie neapărat să-l spălați cu un șampon în sine, dar păstrarea lui curată este de mare ajutor”, a adăugat dr. Rossi. „Puteți folosi, de asemenea, produse precum un balsam sau uleiuri pentru scalp, care ajută la hrănirea și hidratarea scalpului”.

Dacă transpirați în mod regulat de la exerciții fizice, nu trebuie să vă șamponați părul de fiecare dată, cu excepția cazului în care există o creștere excesivă de bacterii sau părul sau scalpul începe să miroasă, a spus Rossi. Puteți doar să-l clătiți cu apă, dacă doriți.

Majoritatea șampoanelor uscate au fost considerate sigure pentru păr, dar nu vă bazați prea des pe ele, a spus Rossi. „Dacă ești super uleios, este bine în această situație. Dar vrei să speli asta, nu vrei să acumulezi grăsimea asta și pe scalp”.

Dacă observați exces de ulei chiar în jurul firului părului, îl puteți șterge cu hârtie cosmetică, a adăugat el.

Dacă înoți într-o piscină cu părul expus la apă, clorul îl poate face uscat și fragil. Protejează-ți părul umezindu-l și tratându-l cu balsam în prealabil, poartă o cască de înot confortabilă și, imediat după aceea, folosește un șampon și un balsam profund, special formulate pentru înotători, conform Asociației Academiei Americane de Dermatologie.

Dacă întâmpinați probleme permanente cu scalpul sau părul - cum ar fi mătreața, căderea părului sau părul fragil - ar trebui să consultați un dermatolog care tratează afecțiunile din aceste zone, a concluzionat dr. Rossi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult