Bolnavii de tuberculoză vor fi tratați ambulatoriu. Care sunt simptomele afecțiunii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Practic, după ce specialiştii vor stabili cu certitudine care dintre pacienţi nu pot transmite bacteria, aceştia îşi vor urma tratamentul în policlinici ori cu ajutorul medicilor de familie.
Deşi România a făcut paşi serioşi în tratarea tuberculozei, rămânem în topul ţărilor europene cu cei mai mulţi bolnavi.
În urmă cu câţiva ani, Constantin a fost diagnosticat cu tuberculoza. Abia după ce a stat 1 lună şi jumătate în spital, a putut să-şi facă tratamentul în ambulatoriu.
Constantin Ioniţă, pacient: „Trebuie să te prezinţi şi îţi face injecţia, îţi dă pastilele şi pleci acasă. Ar ajuta şi pacientul că e pe fond psihic că stai acasă în sânul familiei.”
Medicii spun că bolnavii de tuberculoza sunt contagioşi atunci când boala este instalată în plămâni. Pot împrăştia virusul atunci strănută ori tuşesc. Însă dacă boala este depistată la început ori e vorba de tuberculoza extrapulmonara, virusul nu se transmite. Aceşti pacienţi pot fi trataţi în ambulatoriu.
Încă din 2015 OMS recomandă ca pacienţii cu tuberculoza, care nu sunt contagioşi, să fie trataţi în ambulatoriu. România şi Bulgaria sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care toţi bolnavii sunt internaţi. Asta chiar dacă în ţara noastră incidența a scăzut în ultimii ani de la 150 la 50 de pacienţi la o sută de mii de locuitori.
Ministerul Sănătăţii a lansat un program pilot în care pacienţii care nu pot transmite boala vor fi trataţi la medicul de familie sau în policlinica.
Conform statisticilor, în România 12.500 de persoane diagnosticate cu tuberculoza sunt acum în tratament. Specialiştii cred însă că numărul celor care suferă de această bolă este mult mai mare. Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Am trecut de pe locul 1 pe locul 5 şi suntem în continuare printre primele locuri în Europa / o să urmeze o serie de proiecte de aprox 23 de mil de euro cu finanţare internaţională.''
Dacă vă simţiţi moleşit fără motiv, tuşiţi, aţi scăzut în greutate şi transpiraţi noaptea, ar fi indicat să consultaţi un specialist în pneumologie, care vă poate confirma sau infirma diagnosticul de tuberculoza.
Programul pilot va fi disponibil deocamdată doar în 3 sectoare din Bucureşti. Ulterior ar putea fi extins în toată ţara.