Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bolnavii de cancer și aparținătorii ar putea beneficia de consiliere psihologică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bolnavii de cancer și un membru al familiei lor ar putea beneficia de consiliere psihologică. Este ideea unui parlamentar care susține că 30% dintre cei diagnosticați pierd lupta cu boala, pentru că cedează psihic.

"Este un șoc dublu - o dată vestea primită adeseori brutal, apoi durerea provocată de nepuțină”, susține fiica unei paciente, care s-a stins din cauza unui cancer pulmonar.

În plus, aparținătorii ar putea primi 45 de zile de concediu, plătite cu 85% din salariu.

Alexandra Cîrstea, fiica unui pacient oncologic: "În momentul în care ai un om iubit suferind, reacția imediată a oamenilor e să se închidă în ei, să nu încarce omul bolnav cu fricile lor. Am auzit și eu situații cu mulți aparținători care s-au îmbolnăvit la rândul lor de diverse alte afecțiuni, unele chiar oncologice pentru că șocul emotioanl e dublat - o dată al omului iubit, al faptului că nu ai ce întrebări să pui, te simți neputincios".

Alexandra Cîrstea i-a adus acasă mamei sale un psiholog. Discuțiile au ajutat-o. A primit răspunsuri la întrebări pe care, inevitabil, oamenii în situația sa le au: “De ce mi se întâmplă asta, de ce eu, ce ar trebui să fac?”.

De altfel, plecând de la aceste întrebări, senatorul a scris inițiativa prin care atât pacienții oncologici, cât și unul dintre membrii familei lor ar putea primi măcar o dată pe an șase ședințe cu un psiholog. Una dintre întâlniri ar fi pentru evaluare, iar restul de cinci pentru consiliere.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL: “Nu e suficinet să ai tratamente performante dacă tu, pacient de cancer, nu ai suportul psihologic, ajutorul familiei tale. Sunt cercetări științifice care atestă faptul că în lupta împotriva cancerului, 30% dintre diagnosticați pierd această luptă pentru că cedează psihic, nu pot să facă față tratamentului. Eu ca pacinet oncologic am rămas cantonat în această perioadă în întrebări de tipul de ce eu, de ce mie, cu ce am greșit, ce tre să fac să merg mai departe".

Unul dintre membrii familiei îl poate însoți pe pacientul bolnav de cancer la spital. Potrivit textului inițiativei, are dreptul la 45 de zile de concediu pe an, plătite cu 85% din leafă. Ca să devină lege, inițiativa trebuie să treacă de votul aleșilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult