Bolile inflamatorii intestinale afectează mii de persoane, în România. Cauza principală, alimentația nesănătoasă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Să impui o dietă unui copil poate fi extrem de dificil, dar este singura variantă ca aceste afecțiuni să fie ținute sub control, spun medicii.
Pentru câteva ore, zeci de copii cu boli inflamatorii intestinale, din toată țara, au luat parte la un curs de gătit. Medicii care îi tratează și reprezentanții unor asociaţii de pacienți s-au gândit că, prin joc, cei mici și părinții lor vor învăța să pregătească rețete, şi delicioase, şi sănătoase.
Pentru pacienții cu boli intestinale inflamatorii, dieta este extrem de importantă.
Izabela Grosu, președinte Asociația persoanelor cu BII: „Intoleranță la gluten, lactoză, nu trebuie să consume produse care sunt iritante la nivelul stomacului sau colonului.''
Mamă: „A fost greu la început, foarte greu. Acum a început să înțeleagă.''
Mama: „Laptele cu cereale, în schimb are voie proteină, piept de pui, tot ce înseamnă orez și preparate din orez, dulciuri..."
Simptomele bolilor intestinale inflamatorii sunt dureri de stomac, diaree cronică, întârziere în creștere, sângerări, dureri articulare, iar tratamenul este unul de lungă durată.
Boala lumii moderneDr. Iulia Țincu, gastroenterolog pediatrie: „Este o boală a lumii moderne, o alimentație extrem de procesată, poluanții din mediul urban, dar și un factor genetic. Toate, cumva, mai devreme sau mai târziu, pot să determine o astfel de afecţiune, fără a putea spune o cauză exactă.''
Există un registru în care sunt trecuți pacienţii cu BII. Sunt 2.000 de persoane acolo, dar medicii spun că la nivel național sunt peste 6.000 de oameni cu această problemă. În ceea ce îi privește pe copii, ei nu sunt trecuți în nicio bază de date.
Potrivit specialiştilor, numărul copiilor depistați cu această problemă crește de la un an la altul cu cel puțin 20 de procente.