Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boli din secolul trecut, la granița României. Ce spun specialiștii după ce un caz de holeră a fost descoperit în Bulgaria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este alertă de holeră la granița României. După mai bine de 100 de ani, boala infecțioasă, extrem de gravă a fost diagnosticată în Bulgaria, la un bărbat venit din India.

Pacientul a fost izolat și primește îngrijirile necesare. Nu este niciun pericol pentru români, spun medicii, mai ales că vorbim de un caz de import.

Pacientul este un indian în vârstă de 23 de ani care locuiește în Bulgaria, dar a fost la New Delhi în perioada 13 august - 2 septembrie. Apoi a ajuns la spital în Bulgaria, iar testele din laborator au confirmat diagnosticul de holeră. Starea lui generală este bună, transmit medicii de acolo. Bărbatul nu a mers în locuri publice, este în carantină și primește tratament. Holera apare în urma infecției cu bacteria vibrionul holeric, cel mai adesea în urma consumului de apă sau alimente contaminate, transmiterea de la om la om fiind rară, spun medicii. Poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și rate ridicate de mortalitate.

Prof. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș: „De obicei este o boală care apare în condiții foarte precare de igienă, de cataclisme, de război pentru că se contaminează rezervele de apă”.

Medicii, îngrijorați de răspândirea poliomelitei

Pe de altă parte, medicii spun că este mai îngrijorătoare situația în ceea ce privește poliomielita, care se transmite mult mai ușor.

Citește și
Rafah, Fasia Gaza
Un bebeluș de 10 luni a fost diagnosticat cu poliomielită. Este primul caz din Fâșia Gaza din ultimii 25 de ani

Prof. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș: „Un enterovisurs foarte periculoas, extrem de infecțios și cu consecinte severe asupra copiilor, determină paralizii definitive”.

Poliomielita poate fi prevenită, iar vaccinarea impotriva acestei boli este inclusă în calendarul national de vaccinare. Serul se administrează la 2, 4, 11 luni și 5-6 ani, de către medicul de familie, care cere vaccinul la Direcțiile de Sănătate Publică. Din păcate rata de vaccinare este scăzută, iar acest lucru poate duce la reapariția maladiei, atrag atenția specialiștii'. De altfel, luna trecută un bebeluș de 10 luni din Fâșia Gaza a fost diagnosticat cu poliomielită, iar Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF au organizat apoi o campanie de vaccinare acolo. În România ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în anul 1992, boala a fost luata din Bulgaria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult