Boala ficatului gras non-alcoolic. O simplă durere de burtă îți poate arăta că suferi de o afecțiune mortală
Mii de oameni sunt în fiecare an predispuși la probleme hepatice - care provoacă dureri de stomac și se transformă în afecțiuni mortale dacă nu sunt tratate corespunzător.
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în sistemul digestiv.
Medicii spun că cei care sunt supraponderali sau obezi sunt deosebit de vulnerabili și sunt predispuși să se se îmbolnăvească de NAFLD.
Boala duce la leziuni hepatice, inclusiv ciroză, dacă nu este gestionată. Conform NHS, schimbările în stilul de viață sunt cea mai bună modalitate de a preveni NAFLD.
Nivelul ridicat de grăsime din ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile renale, conorm Mirror.
Boala ficatului gras non-alcoolic are patru stadiiCei mai mulți pacienți dezvoltă doar primul stadiu al bolii, de obicei fără să își dea seama. Boala poate afecta grav ficatul dacă nu este detectată și tratată din timp.
Principalele stadii ale bolii ficatului gras non-alcoolic:
· ficat gras simplu (steatoză) - o acumulare inofensivă de grăsime în celulele hepatice, care poate fi diagnosticată doar în timpul testelor.
· steatohepatita non-alcoolică (NASH) - o formă mai gravă de NAFLD, în care ficatul devine inflamat.
· fibroză - inflamația persistentă provoacă țesut cicatricial în jurul ficatului și al vaselor de sânge din apropiere, dar ficatul funcționează în parametrii normali.
· ciroză - stadiul cel mai grav, care apare după ani de inflamație, în care ficatul se micșorează și devine cicatrizat și capătă noduli; aceste leziuni sunt permanente și pot duce la insuficiență hepatică (când ficatul nu mai funcționează corect) și cancer la ficat.
Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, persoanele care fumează și cele cu diabet sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta NAFLD, avertizează NHS. Trebuie menționat că boala ficatului gras non-alcoolic a fost depistată chiar și la persoane care nu se încadrează la niciunul dintre acești factori de risc, inclusiv la copii mici.