Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boala denumită ”ucigașul tăcut” care afectează tot mai mulți tineri. Avertisment îngrijorător din partea medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Avertisment îngrijorător din partea cardiologilor. În fiecare oră, 5 români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă, o boală gravă a inimii.

Medicii atrag atenția că, față de anii anteriori, tot mai mulți tineri se regăsesc între aceste statistici, iar pricipalele cauze sunt alimentația nesănătoasă și sedentarismul.

Pe Adrian l-am găsit în cabinetul cardiologului. În urmă cu 7 ani, la vârsta de 29 de ani a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, boala inimii denumită și ”ucigașul tăcut”. Adrian Dinu, pacient: „Mi-am pierdut cunoștința pentru câteva secunde, la sala de mese, deci nefăcând efort. Am palpitații, viața pe care o duc este sedentară, este adevărat, suntem foarte mulți, probabil viața cotidiană, stresul de la serviciu, de acasă. Am făcut testul de efort și stau foarte prost la capitolul acesta.” Tineri cu probleme grave ale inimii sunt tot mai mulți. Unii dintre ei află că au o astfel de boală când sunt într-un stadiu avansat și au trecut deja printr-un infarct. Cardiologii vorbesc despre o schimbare a cauzelor care duc la apariția acestor situații. Oana Fronea, medic primar cardiologie: „Vedem oameni tineri care au plăci de aterom, plăci de colesterol, care evident se complică și duc la acest infarct. Un infarct care apare bruc la un tânăr pe ocuzie brusc instalată, fără ca mușchiul inimii să aibă parte de această precondiționare de suplinire a vascularizației, are impact mult mai devastator. Acești pacienți au un prognostic limitat.” Practic, din cauza alimentației nesănătoase, a sedentarismului, fumatului și obezității pe vasele de sânge se depun grăsimi care îngreunează ori împidică circulația sângelui. Când o astfel de placă se rupe se formează un cheag de sânge care blochează o arteră coronară. Inima nu se mai oxigenează și apare infarctul. Conf. dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog: „Dacă ne raportm la tineri, în anumite situații și cu predilecție la femei, manifestările pot fi atipice, durerile putând să se resimtă și la nivelul gâtului și la novelul stomactului și ar putea simula o gastrită. Și s-ar putea să nu percepem ca un semnal de alarmă pentru inimă.” Medicii spun că, în România, în fiecare oră, 5 persoane sunt diagnosticate cu insuficiență cardiacă, iar statisticile arată că în 5 ani jumătate dintre ele își pierd viața. Din păcate România este în fruntea listei europene când vine vorba de mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare. Pe lângă programe de prevenție - care să-i învețe pe oameni să adopte un stil de viață sănătos, statul ar trebui să investească și în centre de recuperare cardiovasculară. Acestea ar putea feri pacienții de agravarea maladiilor și ar putea preveni decesele premature.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult