Avertismentul Canadei legat de un medicament anti-coronavirus. Ce reacții adverse produce
"Clorochina şi hidroxiclorochina pot duce la efecte secundare grave. Aceste medicamente trebuie utilizate doar sub supravegherea unui medic", a avertizat Agenţia pentru sănătate publică a Canadei, într-un mesaj publicat sâmbătă pe site-ul său oficial.
Agenţia "îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că unele persoane ar putea cumpăra direct clorochină sau hidroxiclorochină şi să o utilizeze pentru a preveni sau a trata COVID-19", adaugă instituţia, notând că aceste medicamente pot genera "grave tulburări ale ritmului cardiac".
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) emisese joi un avertisment similar cu privire la aceste medicamente a căror utilizare fusese totuşi propusă de preşedintele american Donald Trump.
Medicamentul a strârnit numeroase controverse
Hidroxiclorochina nu pare să amelioreze starea de sănătate a bolnavilor americani de COVID-19, potrivit unui studiu relativ amplu şi desfăşurat a posteriori, ce a vizat acest medicament administrat deja în lumea întreagă.
Eficacitatea acestui medicament rămâne să fie confirmată sau infirmată prin alte cercetări mai riguroase.
Studiul preliminar, publicat marţi de autorii săi înainte de a fi fost evaluat de comitetul de lectură al unei reviste medicale, a fost realizat pe un grup de 368 de pacienţi din reţeaua de spitale publice dedicate foştilor militari americani şi care, fie au decedat, fie au fost externaţi până la 11 aprilie.
Hidroxiclorochina, în centrul unei dezbateri mondiale
Folosirea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus se află în centrul unei dezbateri mondiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea este testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului denumit „Discovery”.
Compania farmaceutică franceză Sanofi a început distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări, printre care şi Spania, potrivit agenţiei EFE.
Această companie atrage totuşi atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi ''testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare''.
SUA l-a introdus în spitale
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration, FDA) a autorizat folosirea în spitale a clorochinei şi hidroxiclorochinei ca tratamente împotriva noului coronavirus.
Într-un comunicat, Departamentul de Sănătate a declarat că FDA a dat undă verde ca aceste tratamente să fie “distribuite şi prescrise de medici pacienţilor adolescenţi şi adulţi spitalizaţi cu COVID-19, într-o manieră adecvată, când un studiu clinic nu este disponibil sau nu se poate face”.
Donald Trump a anunţat că administraţia sa colaborează cu mai multe companii farmaceutice pentru a facilita accesul la acest medicament.
Liderul de la Casa Albă a adăugat luni că tratamentul în cauză ar putea fi “un dar venit din cer” şi ar fi capabil “să schimbe datele problemei”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!