Avertisment pentru gravidele care se infectează cu COVID-19. La ce riscuri sunt supuse
Your browser doesn't support HTML5 video.
La Ploiești, secția de terapie intensivă este plină, așa că de vineri pacienții în stare gravă vor fi internați într-o unitate mobilă din curte. Prahova, Argeș și Bucureștiul au dat jumătate din numărul total de noi îmbolnăviri. Cifrele mari sunt privite cu îngrijorare de femeile însărcinate.
Potrivit unui studiu, gravidele care suferă de COVID-19 au cu 50% mai multe riscuri să ajungă la terapie intensivă.
Depăşiţi de numărul mare de pacienţi în stare critică, medicii de la Ploieşti au decis să trimită o parte dintre ei la spitalele din capitală. Pentru că la terapie intensivă nu mai aveau locuri, a fost trimisă o unitate mobilă pentru bolnavii în stare gravă.
Jumătate din cele 411 de cazuri vin din trei zone: Prahova, Argeş şi Capitală.
Rata mare de îmbolnăviri din ultima vreme pune în pericol mai ales categoriile vulnerabile. Potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din Statele Unite, gravidele care suferă de COVID-19 au cu 50% mai multe riscuri să ajungă la terapie intensivă.
Datele au fost strânse de la peste 300.000 de femei, testate pozitiv. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă limitarea sarcinilor în pandemie. Aceasta deoarece gravidele NU au un risc mai mare decât alte persoane de a se infecta cu SARS COV 2.
Ruxandra Dumitrescu, Maternitatea Cantacuzino: "Femeile însărcinate nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID. La gravidele cu COVID în sarcina, feții care s-au născut sunt perfect sănătoşi. Acest virus nu se asociază cu malformaţii fetale".
De unde apare, totuşi, riscul în cazul gravidelor? COVID-19 creşte riscul apariţiei cheagurilor în vasele de sânge. Sarcina are, prin ea însăşi, risc de apariţie a chegurilor.
Elvira Bratila, preşedinta Comisiei Obstetrică din Ministerul Sănătăţii: "Cel mai bine ar fi să i se dea terapie anticoagulantă. Terapia anticoagulantă nu supune nici mama şi nici copilul la un risc în plus, ba din contră, dacă gravida nu e în travaliu este trimisă într-un serviciu de boli infectioase''.
În România, au fost până acum 102 gravide depistate pozitiv. Spitalul Victor Babeş din Bucureşti a tratat cele mai multe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca gravidele să evite aglomeraţia şi să poarte mască atunci când interacţionează cu o altă persoană. Şi rudele lor trebuie să respecte normele de protecţie.