Aspirina ar putea ajuta la tratarea formelor agresive de cancer la sân
O echipă din cadrul Christie NHS Foundation Trust, din Manchester, demarează un studiu clinic la care participă paciente diagnosticate cu cancer la sân triplu-negativ.
Cercetătorii sunt de părere că impulsul este oferit mai degrabă de proprietăţile antiinflamatorii ale aspirinei decât de efectul său analgezic.
Studiile pe animale au avut deja rezultate încurajatoare.
Există dovezi potrivit cărora aspirina ar putea contribui la prevenirea şi a altor tipuri de cancer, precum şi la reducerea riscului răspândirii în organism.
Este nevoie de studii suplimentare înainte ca aspirina să fie recomandată în tratamentului cancerului, sunt de părere specialiştii.
Circa 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ în Marea Britanie în fiecare an - un tip de cancer mai rar, dar deseori mai agresiv, care afectează în mod disproporţionat femei tinere şi de culoare.
Unele medicamente nu au efect la acest tip de cancer
Aceste tumori nu au receptorii pe care îi au alte forme de cancer la sân, ceea ce înseamnă că anumite medicamente, cum ar fi herceptinul, nu vor avea efect. Cu toate acestea, alte medicamente şi tratamente se pot dovedi eficiente.
În cadrul studiului, finanţat printr-un program de cercetare condus de asociaţia de caritate Breast Cancer Now, o parte dintre pacienţi vor primi aspirină precum şi medicamentul avelumab, folosit în imunoterapie, înainte de a o suferi intervenţia chirurgicală şi chemoterapie.
Dacă studiul va avea succes, ar putea urma teste clinice ulterioare cu aspirină şi avelumab în cazul cancerului de sân triplu-negativ incurabil cu metastaze, când celulele canceroase care au apărut la nivelul sânului se răspândesc la alte organe din corp.
Beth Bramall, de 44 de ani, din Hampshire, a fost diagnosticată cu cancer de sân triplu-negativ în 2019.
''Nu există un tip de cancer uşor, dar cel triplu-negativ este în mod special epuizant, cu doar câteva opţiuni pentru tratament şi o schemă lungă şi debilitantă'', a spus ea.
''M-a pus la pământ cu efecte secundare precum pierderea părului, greaţă, dureri de articulaţii şi musculare, diaree şi constipaţie, palme şi tălpi fierbinţi, migrene, transpiraţii nocturne şi oboseală cum nu am mai trăit înainte'', a adăugat aceasta.
Asipirina face anumite tipuri de imunoterapie mai eficiente
''Am noroc că am avut un răspuns patologic complet la tratament. Dar au fost cele mai grele 18 luni pentru mine şi familia mea. Şi mă aşteaptă alţi doi ani de tratament şi analize'', a mai spus ea.
''Nu toate cancerele de sân răspund bine la imunoterapie'', a spus Anne Armstrong, conducătoarea studiului clinic. ''Testarea folosirii unui medicament ca aspirina este interesantă întrucât este disponibilă pe scară largă şi ieftină. Sperăm că studiul nostru va demonstra că, în combinaţie cu imunoterapia, aspirina poate spori efectele şi poate în cele din urmă oferi o nouă modalitate sigură de a trata cancerul la sân'', a adăugat ea.
Concluziile în urma testelor de laborator au sugerat că aspirina poate face ca anumite tipuri de imunoterapie să fie mai eficiente împiedicând cancerul să producă substanţe care slăbesc răspunsul imunitar, a precizat cercetătoarea Rebecca Lee, colaboratoare în cadrul proiectului.
''Credem că aspirina poate reduce inflamaţia astfel încât sistemul imunitar să-şi poată realiza misiunea de a distruge celulele conceroase'', a spus ea.