Amplu studiu efectuat în China asupra bolnavilor de COVID-19. Ce au descoperit cercetătorii
Your browser doesn't support HTML5 video.
După monitorizarea a peste 1.000 de chinezi care au dezvoltat simptome, cercet[torii au descoperit că cei mai mulţi erau bărbaţi - peste 67%. Doar 5% dintre cei urmăriţi de cercetători au ajuns la terapie intensivă după ce starea lor s-a agravat.
Studiul făcut în China, care a urmărit peste 1.000 de pacienți din 550 de spitale, arată că incidența coronavirusului la pacienții peste 65 de ani era undeva de peste 15%, în timp ce pentru grupa următoare de vârstă, 50-64 de ani, depășea 29%. Într-adevăr, acest studiu confirmă sau reconfirmă ceea ce arătau și datele anterioare: la pacienții tineri din grupa de vârstă 0-14, ani incidența este foarte mică, sub 1%.
Perioada de incubaţie a fost de patru zile, în medie, adică perioada de la momentul la care virusul a ajuns în corp până când au început manifestările bolii.
Abia în timpul spitalizării a apărut febra, iar cei mai mulţi pacienţi - peste 46% - au avut între 38 și 39 de grade. Aproape o treime au avut o febră specifică răcelilor banale, de până în 38 de grade, mai arată cercetătorii chinezi.
Simptome s-au confruntat în timpul spitalizării, care a fost în medie de 12 zile, cei peste 1.000 de chinezi monitorizezi de acest studiu au fost, în special, oboseala și tusea, după care expectorația și respiraţie îngreunată.
Sub 24% dintre cei cu coronavirus aveau cel puțin încă o problemă de sănătate, mai ales hipertensiune sau diabet, dar la cei mai mulţi, peste trei sferturi dintre cei monitorizaţi, organismul era sănătos, mai notează raportul.