Alertă după ce șapte persoane au murit de gripă. Trei dintre ele nu aveau alte afecțiuni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este a șaptea victimă din sezon, după ce şi un bărbat de 69 de ani din judeţul Prahova a avut parte de aceeaşi soartă. Chiar dacă nu vorbim despre o tulpină nouă, gripa se dovedeşte extrem de periculoasă, aşadar singura armă împotriva ei rămâne vaccinarea. Medicii ne îndeamnă să ne imunizăm. Nu este târziu.
Copilul din judeţul Ilfov a fost internat în stare gravă la spitalul Grigore Alexandrescu pe 8 ianuarie. Medicii spun că băieţelul a venit cu insuficiență respiratorie. Testele făcute chiar în unitatea de primiri urgențe au confirmat prezenţa virusului gripal A.
Imediat a fost dus la terapie intensivă şi intubat, însă nu a răspuns la tratament. La 4 zile de la internare, a intrat în stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi resuscitat.
Este al șaptelea deces provocat de virusul gripal în acest sezon. Un bărbat de 69 de ani s-a stins şi el în judeţul Prahova din aceeaşi cauză. Cumplit este că 3 dintre victime - bebeluşul, un bărbat de 33 de ani şi altul de 47 - nu aveau alte afecţiuni.
În total, peste 53 de mii de persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii. Printre acestea şi foarte mulţi copii care nu erau imunizaţi. Asta deşi vaccinul anti-gripal se poate face de la vârsta de 6 luni. Doctorii spun că până la 9 ani, la prima administrare se fac două doze la interval de o lună.
În România există două tipuri de vaccin care protejează împotriva gripei: trivalent - adică are incluse 3 tulpini de virusuri - şi cel tetravalent - cu 4 tulpini. Serurile sunt testate şi alese la nivel internaţional în funcţie de estimările specialiştilor referitoare la tipurile de virusuri care ne-ar putea îmbolnăvi.
Profesor doctor Alexandru Rafila: ”În primăvară OMS face un studiu de circulaţie a tulpinilor de virus gripal. În vaccin sunt incluse 2 tulpini de virus A şi 1 sau 2 de tip B. De obicei se potrivesc aceste estimări cu formula vaccinului. Până în momentul de faţă cele 2 tipuri de virus A sunt incluse în cele 2 vaccinuri: trivalent şi tetravalent.''
În prezent, cercetătorii testează un ser universal, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne vaccinăm în fiecare an împotriva altor tulpini, cum se întâmplă acum. O variantă este deja testată în Europa şi cel târziu la începutul anului 2021 vom afla dacă putem să folosim acest vaccin.
Doctor Anthony Fauci, Institutul de Boli Infecțioase: "Va fi foarte probabil un vaccin mult mai eficient decât cele pe care le facem în fiecare an, sperând să ghicim corect ce virus al gripei vom avea în acel sezon."
Între timp, pe lângă vaccinarea cu serurile existente, pentru a ţine gripa la distanţă trebuie respectate câteva reguli. Mâncaţi multe fructe şi legume proaspete şi consumaţi cât mai puţin alcool.
Virusul gripal poate supravieţui câteva ore, aşadar evitaţi să duceţi mâna la gură sau la nas după ce aţi folosit un mijloc de transport în comun. Dezinfectaţi în mod regulat suprafeţele din spaţiile comune, iar acasă spălaţi des cearceafurile, păturile şi prosoapele.