Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost descoperit „antibioticul-atomic”. „A demonstrat că poate ucide cele mai rezistente bacterii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cercetătorii din Cehia au folosit ingineria atomică pentru a crea un antibiotic revoluționar, capabil să distrugă orice bacterie.

Substanța nu își pierde din eficacitate, așa cum s-a întâmplat în cazul medicamentelor convenționale. Studiul este realizat în colaborare cu oamenii de știință chinezi.

Mai mult, specialiștii au reușit să vindece inclusiv un șoarece de laborator infectat cu Stafilococul Auriu - o bacterie intraspitalicească periculoasă.

Cercetătorii au folosit manganul - un oligoelement esențial pentru sănătatea umană - și grafenul modificat genetic pentru a ataca învelișul exterior al celulelor bacteriene. În testele de laborator, antibioticul a dovedit o eficiență uluitoare.

Radek Zbořil, profesor de chimie: „Antibioticul descoperit a demonstrat că poate ucide până și cele mai rezistente bacterii”.

Citește și
Muraturi
Murăturile în saramură furnizează specii diverse de bacterii bune intestinului. Cele în oţet au efect diametral opus

Specialiștii cehi au vrut să vadă dacă medicamentul poate ucide și Sfalilococul auriu.

Radek Zbořil, profesor de chimie: „Am infectat mai mulți șoareci de laborator cu Stafilococ auriu și după șase zile de tratament erau complet vindecați”.

Această bacterie se transmite mai ales în spitale, prin intermediul instrumentelor care nu a fost dezinfectate corect. Prin acest „antibiotic-atomic”, cehii și-au propus să elimine Sfalilococul auriu din unitățile sanitare într-o perioadă de un an.

Gabriela Balíková Novotná, scientist: „Substanța acționează la suprafață, iar ingredientul activ este un atom. O infecție bacteriană este cea mai comună complicație care apare la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală”.

Următorul pas este să testeze substanța pentru tratarea rănilor.

David Panáček, cercetător: „Pe viitor, vom folosi antibioticul sub forma unui unguent, care să acționeze ca un tratament local”.

În plus, bacteriile nu au dezvoltat rezistență la noul antibiotic, o veste extraordinară în contextul în care medicii din toată lumea se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții imposibil de tratat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult