Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zona din România care va fi cea mai afectată de furtuni și secetă în următoarele decenii. „Vom avea o creștere mult mai mare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În România, numărul orelor cu condiții de furtuni severe a crescut constant, din 1970 încoace, iar zona de Nord-Est a țării este cea mai expusă riscului de fenomene extreme.

Până la sfârșitul secolului, această regiune a țării va fi cea mai vulnerabilă la furtuni violente și căderi de grindină de mari dimensiuni, spune Dr. Sorin Cebotari, fondator InfoClima, cercetător în domeniul dezvoltării sustenabile și membru al European Climate Foundation.

InfoClima a lansat, recent, raportul Starea Climei în România, care oferă o analiză detaliată a fenomenelor climatice recente din țară, impactul schimbărilor climatice și proiecțiile pentru viitor.

Dr. Sorin Cebotari: „A crescut numărul de ore cu condiții pentru furtuni severe. Important de remarcat că vorbim de condiții. Sunt momente în care avem absolut toate condițiile, și nu se întâmplă nicio furtună. Există și astfel de posibilități, dar sunt mai rare, foarte rare. De obicei, condițiile duc la furtuni.

Vedem că a crescut incidența lor din 1970 până azi destul de mult, și aceasta tinde să crească tot mai mult, mai ales în zona de nord-est a țării. Acolo vom avea o creștere mult mai mare, spre finalul secolului, a orelor cu condiții de furtună și respectiv grindine mari și extrem de mari.”

Citește și
Incalzire globala
Climatologii se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5 grade Celsius. Un viitor cu foamete și conflicte
„Nu înseamnă că dacă avem aceeași cantitate de ploaie, nu avem secetă”

Paradoxal, aceeași regiune va fi expusă și secetei excesive în următorii zeci de ani. Deși cantitatea de precipitații nu va scădea neapărat, creșterea temperaturii va împiedica apa să rămână în sol.

Dr. Sorin Cebotari: „La nivelul de precipitații, statistic vorbind, până la sfârșitul secolului, vom avea aceleași cantități de precipitații, însă se schimbă patternul lor. Vom avea mult mai multe precipitații în anumite perioade ale anului și vom avea perioade mai lungi probabil fără precipitații, în anumite perioade ale anului. Din cum arată datele, zona de Est va fi afectată mai mult de lipsa de precipitații. (...)

Datele arată că trecem printr-o perioadă de uscare continuă, și aceasta se va agrava în anii care vin. E important să ținem cont de faptul că, deși precipitațiile rămân la fel, creșterea temperaturii cauzează mai multe evo-transpirații, adică plantele transpiră mai multă apă, iar asta înseamnă că apa nu mai stă în sol, și avem secetă. Deci nu înseamnă că dacă avem aceeași cantitate de ploaie, nu avem secetă.”

Cebotari a spus, pe de altă parte, că scenariile privind schimbările climatice elaborate în urmă cu 10-20 de ani nu s-au schimbat foarte tare.

„Întrebarea e pe care din acele scenarii mergem? Și acolo, cred că există puțină incertitudine, pentru că variem între două scenarii, cel extrem de prost și cel prost. Din păcate, nu ne apropiem de cel bun”, spune el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult