Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viitorul locurilor de muncă. Cum redefinește clima așteptările angajaților și cum va fi ziua de muncă în 2035

77% dintre tinerii din generația Z consideră că un loc de muncă ideal trebuie să aibă un impact pozitiv asupra societății și mediului, conform unui sondaj recent realizat de Deloitte,   

Sondajul reflectă o schimbare profundă în modul în care tinerii percep munca: nu este doar un mijloc de a câștiga bani, ci și o oportunitate de a contribui la o lume mai bună. În acest context, întrebarea este: cum se transformă piața muncii în fața schimbărilor climatice? Am vorbit cu Thomas Kolster, fondator al mișcării Goodvertising, care susține marketingul etic, despre ce contează pentru noua generație de angajați, care sunt skillurile cele mai importante, dar și cum va arăta o zi de muncă peste 10 ani de acum.

Thomas va fi prezent în România, la Climate Change Summit, alături de zeci de speakeri și mii de participanți pentru a explora soluții inovatoare la cele mai presante provocări de mediu. Evenimentul va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Română și alte peste 30 de locații din România și regiune. Cei care vor să participe la cel mai mare eveniment din CEE dedicat soluțiilor pentru provocările climatice pot aplica pe Climate Change Summit 2024.

Misiunea - tot ce conteză pentru noua generație de angajați

Thomas Kolster, un avocat fervent al marketingului bazat pe misiune, subliniază că noua generație nu se mai mulțumește doar cu un salariu bun. „Seismul schimbării apare atunci când nici salariul, nici scopul unei corporații nu mai sunt suficiente pentru a motiva noile generații”, spune el.

Acești tineri vor să se simtă împuterniciți, parte a procesului decizional, uneori chiar să aibă share din business.” Sunt generația vreau-să-fiu-propriul-meu-șef și nu mai cred că satisfacția la locul de muncă vine din eficiență sau din pauzele primite, pentru ei contează evoluția personală.

Industria creativă: Lideri ai sustenabilității

Kolster sugerează că industriile creative, de la film la publicitate, joacă un rol esențial în conturarea soluțiilor sustenabile. „Fiecare sector creativ are lideri care se gândesc la climă”, afirmă el. Totuși, pentru a face sustenabilitatea o practică obișnuită, este nevoie de o schimbare mai largă în întreaga industrie. „Hollywood-ul a demonstrat cum se poate organiza în fața provocărilor aduse de inteligența artificială. Avem nevoie de același tip de leadership pentru climă și sustenabilitate.”

Oportunități nelimitate pentru tinerii angajați

Pentru tinerii care intră pe piața muncii, Kolster vede o multitudine de opțiuni: „Există locuri de muncă în guverne, ONG-uri, corporatii mari sau startup-uri mici. Dacă nu sunt mulțumiți de cum fac alții business, atunci să-și creeze propriile startup-uri de impact.” Nu există scuze pentru nealinierea ambițiilor legate de sustenabilitate cu carierele și traseul profesional.

Ziua de muncă în 2035: Echilibru între muncă și natură

Imaginându-ne o zi de muncă în 2035, Kolster speră că va începe cu sesiuni de mindfulness și câteva exerciții fizice. „Ziua de lucru va fi împărțită între birou, acasă și timp petrecut în natură. Aceasta nu va fi doar despre muncă, ci și despre dezvoltarea personală.”

Abilități esențiale pentru carierele viitorului

Kolster consideră că în viitor ce va conta este gândirea critică și creativitatea. „Trebuie să provocăm lumea așa cum este și să avem tenacitatea de a imagina soluții noi. Nu mai avem timp de pierdut.”

Calitățile căutate la un candidat: Empatia ca prioritate

Privind spre 2050, Kolster ar pune empatia pe primul loc în recrutare. „Criza climatică va crea câștigători și învinși. Vreau să angajez candidați care înțeleg lumea din jurul lor și pot răspunde cu emoție, intelect și creativitate.”

Așa cum explică Thomas Kolster, schimbările climatice nu doar că redefineasc locurile de muncă, dar transformă complet așteptările angajaților. De la gândirea critică și creativitate până la empatie, viitorul pieței muncii depinde de adaptabilitate și leadership etic. Însă soluțiile pentru aceste provocări nu se opresc aici. La Climate Change Summit 2024, zeci de lideri din domeniul sustenabilității vor explora soluții inovatoare pentru viitorul nostru comun.

Climate Change Summit, care va avea loc între 15-17 octombrie, este o oportunitate de a învăța cum schimbările climatice modelează piața muncii și modul în care putem acționa pentru a crea locuri de muncă mai sustenabile și etice. Află mai multe despre soluțiile care ne vor ghida către un viitor mai verde și înscrie-te gratuit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult