Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.

Chiar dacă eliminarea completă a plasticului din viața noastră nu e posibilă, putem face alegeri conștiente pentru a reduce dramatic această problemă, a declarat, la Pro Verde, Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste.

Printre soluții se numără produsele vândute la vrac, care elimină ambalajele de unică folosință și combat astfel supraconsumul și, indirect, efectele microplasticului.

Ana Maria Răducanu: “Plasticul este un material termosensibil. La fluctuațiile de temperatură, el elimină aceste microplastice. Orice recipient, că este de șampon sau că este sticla de apă sau că este recipentul în care mi-am ținut mâncarea, va scurge microplastic, și noi îl vom ingera sau îl vom pune pe piele. Și a cumpăra produse vrac sau a cumpăra produse în ambalaj care nu este din plastic ajută pas cu pas la scoaterea acestui produs din consumul nostru.”

“Consumăm fiecare dintre noi echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic. (…) Și deja se fac conexiuni între anumite afecțiuni și consumul de microplastic, cum ar fi accentuarea și accelerarea demenței și a Alzhaimer-ului - pentru că aparent se leagă de aceleași căi neuronale, - cauze de infertilitate crescută din cauza disfuncției hormonale, din cauza ftalaților și a tuturor chimicalelor din plastic, precum și forme de cancer și boli autoimune. Și cred că în următoarele decenii asta va fi din ce în ce mai evident.”, a spus ea.

Citește și
plastic
Microplasticul, interzis oficial. Particulele prezente în produse folosite zi de zi pot provoca inclusiv cancer
„Consumăm 1,7 planete pe an”

Ana Maria Răducanu a subliniat că ritmul actual de consum depășește capacitatea planetei de a-și regenera resursele naturale.

„Consumăm în prezent 1,7 planete din capacitatea unei planete de a se regenera”, a explicat ea, arătând că, deși schimbările climatice sunt tot mai evidente, majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți de resursele reale pe care le folosesc.

„Este dificil să ne dăm seama ce avem cu adevărat nevoie când suntem bombardați de false nevoi,” a spus ea.

Ciprian Stănescu: Simți că e în rândul consumatorilor un interes să consume mai puțin sau să consume mai atent?

Ana Maria Răducanu: Cred că este o deschidere, și începe să fie o conștientizare din ce în ce mai mare asupra acestei probleme. Nu doar asupra consumului, ci și a impactului nostru asupra mediului. Însă este (o deschidere) incipientă, și tăvălugul, ca să spun așa, al obiceiurilor de consum este foarte mare. Forța de inerție e foarte mare.”

Răducanu propune un model de sustenabilitate bazat pe ecosisteme locale și conectarea producătorilor cu consumatorii. „Este nevoie de nuclee locale, ecosisteme care să susțină întreaga populație și să genereze un model economic mai sănătos,” a explicat ea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult