Klaus Iohannis, la summit-ul despre climă din Egipt: ”Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă”
Discuțiile vizează găsirea de soluții pentru reducerea emisiilor de carbon și susținerea, din punct de vedere financiar, a țărilor aflate în curs de dezvoltare, care sunt deja devastate de schimbările climatice din ultimii ani.
Summit-ul COP27 al ONU privind clima are loc anul acesta într-un cadru neobișnuit, în care națiunile din întreaga lume se confruntă cu dezastre naturale din ce în ce mai intense.
Klaus Iohannis: ”Limitarea schimbărilor climatice este esențială”Și președintele României, Klaus Iohannis, participă luni şi marţi, la Sharm El-Sheikh, la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).
Șeful statului a susținut o declarație, în care a tras un semnal de alarmă în privința schimbărilor climatice, ale căror efecte negative s-au simțit deja în România.
”Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și cele viitoare.
Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecințe asupra sănătății umane, a naturii și a economiei. Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei și a generării de electricitate. Așadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creșterea rezilienței atât a societăților, cât și a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice.
Doamnelor și domnilor, România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiții în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi și crearea de locuri de muncă.
În plus, accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente și prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile.
Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi și daune economice și non-economice în întreaga lume.
Dragi colegi, Cei mai puternici aliați pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri. Trebuie să îi pregătim și să le dăm putere pentru a face față acestei lupte.
Tinerii din România sunt foarte motivați să acționeze în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toți o sursă de inspirație.
Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice și să îi înzestreze pe cetățenii noștri, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Aștept cu nerăbdare un rezultat cuprinzător al COP27. În încheiere, vă invit să lucrăm împreună în acest sens, cu hotărâre și dăruire!”
Emisiile cu efect de seră trebuie reduse cu 45% până în anul 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, însă prognozele nu sunt optimiste.
Estimările arată că poluarea cu carbon va crește cu 10% până la sfârșitul deceniului, iar temperatura Pământului va urca, de asemenea.
Doar 29 din 194 de țări au prezentat planuri pentru combaterea încălzirii globale, după ultimul Summit pe climă.
Aproximativ 110 șefi de stat și de guvern sunt așteptați să participe la cele două zile de discuții despre climă care au loc în Egipt.
De la întrunire va absenta liderul chinez Xi Jinping, a cărui țară este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.
Președintele american Joe Biden, a cărui țară ocupă locul al doilea pe lista celor mai mari poluatori, se va alătura COP27 la sfârșitul acestei săptămâni, după alegerile de la jumătatea mandatului.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va participa, de asemenea, la discuții, și urmează să îndemne țările să avanseze „mai departe și mai rapid” în tranziția de la combustibilii fosili.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susține angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris, cu obiectivul intermediar de reducere până în anul 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul atins în 1990.