Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dopurile atașate au devenit obligatorii pentru toate PET-urile. Motivul pentru care s-a luat această măsură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peturile cu dopuri din plastic pot fi introduse pe piaţă numai dacă dopurile rămân ataşate de recipiente. Măsură luată de Uniunea Europeană încă de anul trecut este obligatorie începând cu 3 iulie în România.  

În timp ce unii clienți au criticat această normă, producătorii au investit sume considerabile pentru a se adapta.

Dopurile atașate, introduse la apă și sucuri, au creat o dezbatere aprinsă. Însă după mai bine de jumătate de an, oamenii s-au obișnuit cu ele.

”- Cam enervante, dar trebuie să ne gândim la natură. - Ai tendința să-l rupi? - Da!”.

”Nu mă deranjează, oricum până la urmă toată lumea le aruncă pe jos sau rup capacele și le aruncă undeva. Ăia care sunt enervați de capacele alea, oricum le aruncă”.

”Te obișnuiești. Cred că oamenii sunt enervați acum la început. Dar în câteva luni va fi în regulă”.

Citește și
voluntari
Peste o mie de tone de gunoaie au fost strânse de voluntari într-o pădure de lângă Reghin

Până acum, multe capace nu ajungeau niciodată să fie reciclate.

Mihnea Matache, Greenpeace: ”Este important să știm că plasticul este un material foarte durabil, el are undeva o durată de viață de 1.000 de ani estimat. În decursul acestor 1.000 de ani el se dezintegrează în ceea ce astăzi numim microplastice și nanoplastice. Acestea, în momentul în care ajung în apă, sol, pânza freatică, automat ajung și în hrana noastră, legume, fructe, pește, orice alimente conectate la aceste ecosisteme. Încă se cercetează impactul lor asupra noastră, dar sunt corelate cu o probabilitate mai mare de atac cerebral sau probleme la nivelul inimii și au fost găsite în cam toate părțile corpului uman, inclusiv în sânge”.

Românii încep să facă din reciclarea peturilor o sursă de venit

Un alt argument al cercetătorilor este faptul că, de cele mai multe ori, capacele sunt confundate de animale cu hrana și, în fiecare an, peste 100.000 de animale mor din cauza plasticului aruncat de oameni în natură. În plus, se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane, punând în pericol viața animalelor marine.

Pe de altă parte, reciclarea ambalajelor prin intermediul sistemului Returo a redus numărul de peturi și doze aruncate nepăsător pe trotuare sau în natură. Doar în luna iunie, 325 milioane de ambalaje au fost duse la aparatele de reciclare din magazine.

"Vin o dată pe săptămână cred, cam 20 de lei, cam așa, mă amuz cu copilul că o pun pe ea și se amuză de numa numa".

"Am adus și aduc că mă încurcă în casă și îmi iau banii înapoi".

Țara noastră se situează pe ultimele locuri când vine vorba de reciclare și riscă să rateze obiectivele asumate pentru 2025.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult