Washington Post: Scrisoarea lui Giuliani, armă cheie pentru politicienii care vor să slăbească justiția
Este chiar mai neobișnuit dacă avocatul respectiv se întâmplă, de asemenea, să-l reprezinte pe președintele Statelor Unite ale Americii, al cărui Departament de Stat a adoptat opoziția. După ce avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani, a trimis săptămâna trecută o scrisoare către Guvernul român, cerându-i să retragă lupta împotriva corupției, temându-se de ”prejudiciul creat statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării legii”, oficialii Departamentului de Stat ai SUA au părut nedumeriți.
”Sunt un simplu cetățean”, a spus Giuliani, răspunzând la întrebarea despre contradicția cu Departamentul de Stat, care a salutat în repetate rânduri acțiunea anticorupție.
Problema este că acest argument al lui Giuliani cu siguranță nu este perceput în România ca fiind doar un simplu cetățean al SUA. De fapt, scrisoarea avocatului lui Trump a devenit rapid o armă cheie pentru oficialii români care doresc să slăbească puterea instituțiilor anticorupție din țară.
Liderul Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, a făcut referire la scrisoarea lui Giuliani într-o declarație susținută în acceastă săptămâna, scriind că ”atitudinea morală și profesională a lui Giuliani este respectată în întreaga lume”. În declarația sa, politicianul de stânga a precizat că dacă România nu va urma sfaturile lui Giuliani, va suferi repercusiuni asupra percepțiilor despre România și despre poziția sa în NATO.
Legăturile amiabile ale politicianului român cu cel mai important guvern al regiunii nord-atlantice, administrația Trump, au fost făcute publice anul trecut, atunci când Dragnea s-a întâlnit cu președintele Trump la Hotelul Trump International din Washington, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea.
În acel moment, partidul lui Dragnea se afla deja în mijlocul unei proceduri de a abroga unele dintre cele mai grele legi anticorupție introduse în România în ultimele decenii, un efort îngreunat de multe ori de președintele român, Klaus Iohannis. Entuziasmul lui Dragnea față de scrisoarea adresată lui Iohannis poate fi explicată și de un alt motiv: însuși Dragnea așteaptă o sentință definitivă pentru abuz în serviciu.
Un alt politician care a văzut ca fiind ”foarte utilă” scrisoarea lui Giuliani este președintele Senatului României și fost prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care este implicat, de asemenea, în câteva procese. Comentariile acestuia au declanșat probabil reacții alarmante la nivelul Uniunii Europene și a Departamentului de Stat al SUA, care au încurajat mult lupta României împotriva corupției.
Un alt semn al faptului că scrisoarea lui Giuliani a produs o bătălie politică internă în România este faptul că ministrul de Externe român a cerut o întâlnire cu ambasadorul României în SUA, George Maior, după ce acesta a descris scrisoarea ca fiind ”expresia unui lobby, iniţiat de personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.
"Ambasadorul George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivel central în Ministerul Afacerilor Externe sau în Guvern și nu reprezintă poziția Ministerului de Externe al României", se arată într-o declarație emisă ulterior de Guvernul român.
În România, partidul de guvernământ redă acum remarcile lui Giuliani într-un mod care sugerează sfârșitul luptei anticorupție.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Washington Post
Etichete: analiza , Liviu Dragnea , scrisoare , tariceanu , rudy giuliani , washington post
Dată publicare: 30-08-2018 16:16