Washington Post: Scrisoarea lui Giuliani, armă cheie pentru politicienii care vor să slăbească justiția

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 30 August 2018 16:16
Categorie: Politic
Rudolph Giuliani

The Washington Post scrie că este neobișnuit ca un avocat din SUA să se opună eforturilor anticorupție dintr-una dintre cele mai corupte țări ale lumii, făcând referire la scrisoarea lui Giuliani trimisă oficialilor români.

Este chiar mai neobișnuit dacă avocatul respectiv se întâmplă, de asemenea, să-l reprezinte pe președintele Statelor Unite ale Americii, al cărui Departament de Stat a adoptat opoziția. După ce avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani, a trimis săptămâna trecută o scrisoare către Guvernul român, cerându-i să retragă lupta împotriva corupției, temându-se de ”prejudiciul creat statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării legii”, oficialii Departamentului de Stat ai SUA au părut nedumeriți.

Sunt un simplu cetățean”, a spus Giuliani, răspunzând la întrebarea despre contradicția cu Departamentul de Stat, care a salutat în repetate rânduri acțiunea anticorupție.

Problema este că acest argument al lui Giuliani cu siguranță nu este perceput în România ca fiind doar un simplu cetățean al SUA. De fapt, scrisoarea avocatului lui Trump a devenit rapid o armă cheie pentru oficialii români care doresc să slăbească puterea instituțiilor anticorupție din țară.

Liderul Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, a făcut referire la scrisoarea lui Giuliani într-o declarație susținută în acceastă săptămâna, scriind că ”atitudinea morală și profesională a lui Giuliani este respectată în întreaga lume”. În declarația sa, politicianul de stânga a precizat că dacă România nu va urma sfaturile lui Giuliani, va suferi repercusiuni asupra percepțiilor despre România și despre poziția sa în NATO.

Legăturile amiabile ale politicianului român cu cel mai important guvern al regiunii nord-atlantice, administrația Trump, au fost făcute publice anul trecut, atunci când Dragnea s-a întâlnit cu președintele Trump la Hotelul Trump International din Washington, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea.

În acel moment, partidul lui Dragnea se afla deja în mijlocul unei proceduri de a abroga unele dintre cele mai grele legi anticorupție introduse în România în ultimele decenii, un efort îngreunat de multe ori de președintele român, Klaus Iohannis. Entuziasmul lui Dragnea față de scrisoarea adresată lui Iohannis poate fi explicată și de un alt motiv: însuși Dragnea așteaptă o sentință definitivă pentru abuz în serviciu.

Un alt politician care a văzut ca fiind ”foarte utilă” scrisoarea lui Giuliani este președintele Senatului României și fost prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care este implicat, de asemenea, în câteva procese. Comentariile acestuia au declanșat probabil reacții alarmante la nivelul Uniunii Europene și a Departamentului de Stat al SUA, care au încurajat mult lupta României împotriva corupției.

Un alt semn al faptului că scrisoarea lui Giuliani a produs o bătălie politică internă în România este faptul că ministrul de Externe român a cerut o întâlnire cu ambasadorul României în SUA, George Maior, după ce acesta a descris scrisoarea ca fiind ”expresia unui lobby, iniţiat de personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.

"Ambasadorul George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivel central în Ministerul Afacerilor Externe sau în Guvern și nu reprezintă poziția Ministerului de Externe al României", se arată într-o declarație emisă ulterior de Guvernul român.

În România, partidul de guvernământ redă acum remarcile lui Giuliani într-un mod care sugerează sfârșitul luptei anticorupție.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Rudolph Giuliani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Washington Post

Ambasada SUA, despre scrisoarea lui Giuliani: Nu comentăm opiniile unor persoane private
Ambasada SUA, despre scrisoarea lui Giuliani: Nu comentăm opiniile unor persoane private
Mesajul lui Toader în urma scandalului provocat de scrisoarea avocatului Giuliani
Mesajul lui Toader în urma scandalului provocat de scrisoarea avocatului Giuliani
Giuliani, contactat de diplomaţia SUA din cauza scrisorii.
Giuliani, contactat de diplomaţia SUA din cauza scrisorii. "Probabil trebuia să menţionez că NU îl reprezint pe preşedinte"
VIDEO PROTVPLUS.RO
corina cretu
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Viorica Dăncilă
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Băsescu: Brexitul se amână până în 2020. S-a făcut primul pas pentru rămânerea UK în UE
Orban, replică pentru preşedinta CSM: Nu eu sunt cel care afectează independenţa justiţiei
Cioloş: Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte legea recursului compensatoriu