Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Diana Șoșoacă, scandal în Parlament la ședința dedicată prieteniei cu Israel: ”Rușine. Trădătorilor. Trăiască Garda!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Senatoarea S.O.S. România Diana Șoșoacă a făcut, din nou, scandal în Parlament, de această dată la şedinţa solemnă dedicată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, care a avut loc marți.

Ea a acuzat Parlamentul de ”trădare” și a cerut ca în această zi să se comemoreze Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

Analiștii spun că astfel de atitudini ar trebui să descalifice orice politician în ochii alegatorilor.

La puțin timp după ce a început ședința solemnă, senatoarea Diana Șoșoacă a cerut modificarea ordinii de zi și comemorarea sutelor de mii de victime din închisorile comuniste, stabilită prin lege pentru 14 și 15 mai.

Senatoarea s-a aratat deranjată și de invitații comunității evreiești care asistau la discuții din balcoanele sălii de plen.

Citește și
candidati independenti, europarlamentare, Pirvanescu, Silvestru, Gheorghe, Stefanut
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

”Astăzi, trebuia în primul rând să comemorăm conform legii 127 din 2017 Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. În timp ce noi am salvat peste 400.000 de evrei în al Doilea Război Mondial, iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români în temniţele comuniste”, a spus Diana Ivanovici Şoşoacă de la tribuna plenului reunit.

”Cum este posibil ca dumneavoastră, Parlamentul României, să trădaţi poporul român şi interesele ţării noastre? Unde s-a mai văzut? Există cumva principiul de reciprocitate între România şi Israel astfel încât astăzi sau de 1 Decembrie sau în orice altă zi să se arboreze steagul României şi întregul Israel să celebreze România şi poporul român? Sau am ajuns sclavi în ţara noastră? Avem obligatorie istoria evreilor, când ei nu au obligatoriu istoria românilor. Avem un membru al evreilor în CSAT, pentru că a tras sforile domnul Vexler”.

”Avem zi naţională a Israelului deşi, atenție, noi am recunoscut Statul Israel în 11 iunie 1948. De ce a trebuit să instituiţi pe 14 mai, când este ziua celor omorâţi în temniţele comuniste? Ruşine Parlamentului României. Trădătorilor!”, a spus Diana Ivanovici Şoşoacă.

În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a declarat că ”prietenia dintre România şi Israel este mai puternică ca niciodată”.

”Sunt convins că solidaritatea manifestată în momentele grele va face să ducem această relaţie la un nivel superior, pe viitor”, a declarat Simonis.

Șoșoacă, după discursul deputatului evreu Vexler: ”Trăiască Garda!”

La rândul lui, deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), a ținut un discurs în Parlament și a spus că ”în lumea de astăzi, a devenit aproape de necrezut să poţi asculta alături de imnul national, imnul Statului Israel”.

”Într-o perioadă normală, gestul pe care îl facem astăzi ar fi avut o importanţă deosebită în sine, dar în contextul actual, marcarea la nivel national a Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel este cu adevărat un act istoric”, a declarat Vexler.

El a mai spus că ”deşi s-a aflat aproape continuu într-un mediu ostil, Statul Israel a rămas un simbol al democraţiei, un model pentru o societate tolerantă dar şi un reper global pentru cercetare şi inovare”.

”Unul din partenerii esenţiali ai României, atât în Orientul Mijlociu cât şi la nivel mondial, Statul Israel a sprijinit în permanenţă ţara noastră şi poporul român, aducând contribuţii majore, care s-au concretizat în numeroase domenii de interes national. Totul, însă, se poate schimba într-o clipă, aşa cum am putut vedea după atacurile teroriste din 7 octombrie de anul trecut, aşa cum putem vedea în fiecare zi”, a completat Silviu Vexler, arătând că ”atunci când atacarea Statului Israel a devenit o obişnuinţă, România a ales să să fie de partea corectă a istoriei”.

În finalul discursului, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a făcut aluzie la acuzațiile senatoarei Șoșoacă, cu ajutorul unei epigrame care a fost scrisă de Păstorel Teodoreanu:

”Pentru că în fundal se aud în permanență unele zumzete caricaturale, îmi voi permite să închei citându-l pe Păstorel Teodoreanu: Căpitane, nu fi trist / Garda merge înainte / Prin Partidul Comunist”.

Imediat după încheierea discursului lui Vexler s-a auzit vocea Dianei Șoșoacă strigând foarte tare: ”Trăiască Garda! Trăiască Garda!”.

Cine a fost Păstorel Teodoreanu

Potrivit unui document al Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, citatul la care a făcut referite deputatul Vexler a fost compus de scriitorul Păstorel Teodoreanu într-o perioadă în care foștii legionari din Garda de Fier încercau să se înscrie în Partidul Comunist.

”Vânaţi de Siguranţă atât sub regimul Ion Antonescu cât şi după 23 august 1944, legionarii din ţară (pentru că exista un grup semnificativ şi în exil) nu au mai reuşit să se coaguleze într-un organism politic de sine stătător.

Soluţia întrevăzută de unii lideri a fost cea a unei înrolări în una sau mai multe din formaţiunile politice existente la momentul respectiv (1945-1947) pe eşichierul politic. Au existat şi oferte în acest sens, cea mai importantă fiind cea făcută de către doi lideri de marcă ai PCR – Ana Pauker şi Vasile Luca – care a şi avut un relativ succes (pe baza acestui fapt Păstorel Teodoreanu crease şi o epigramă celebră în epocă: „Căpitane, / Nu fi trist! / Garda merge înainte / Prin Partidul Comunist!”).

Au ajuns astfel în Partidul Comunist un număr semnificativ de legionari a căror parcurs în cadrul acestei formaţiuni va fi, totuşi, de scurtă durată.” - arată CNSAS.

Potrivit editurii Humanitas, Alexandru O. Teodoreanu (1894 – 1964), cunoscut şi sub pseudonimul Păstorel, a fost avocat şi scriitor, fiind premiat de Academia Română în 1928 și de Societatea Scriitorilor Români în 1937.

A fost fratele scriitorului Ionel Teodoreanu (1897 – 1954), autorul romanului „La Medeleni”.

Legea din România interzice afișarea de însemne, drapele, sloganuri cu caracter legionar.

Cunoscută și sub denumirea de Garda de Fier, mișcarea leginoară din România interbelică este considerată de istorici o organizație antisemită și fascistă, membrii săi fiind autorii mai multor asasinate.

Deputatul comunității evreiești a anunțat că va depune o plângere penală în urma scandalului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult