Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Victor Ponta primește înapoi titlul de doctor. Ordinul Ministerului Educației prin care a rămas fără diplomă, anulat de ÎCCJ

Victor Ponta și-a recâștigat în instanță titlul de doctor, asta după ce ÎCCJ a decis anularea ordinului prin care acest a fost retras. Sentința definitivă vine după aceiași instanță a stabilit că ordinul inițial era legal.

Fostul premier a contestat prima dată în 2022 ordinul nr. 4662/01.08.2016 prin care Ministerul Educației a decis să-i retragă titlul de doctor. După cum argumenta el în acel moment, decizia nu respecta sentința CCR care stabilea că anularea unei astfel de diplome ppoate avea loc doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, notează Edupedu.

Deciziile emise de Curtea Constituțională pe această temă au fost criticate la acel moment, cei care considerau că nu sunt juste subliniind că în acel fel Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) își pierdea din autoritate.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 septembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia definitive a ICCJ – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

Doctoratul lui Victor Ponta, retras prin ordin de ministru

„Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5.663 din 15.12.2003”, se arăta în ordinul emis de Mircea Dumitru, conform Agerpres.

Citește și
Ponta
Victor Ponta a dat în judecată statul român, DNA și pe procurorul Uncheşelu. Mesajul ironic al fostului premier

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Ponta a deschis atunci două procese în instanţă, în care a cerut suspendarea, respectiv anularea ordinului ministrului Educaţiei, însă acţiunile sale au fost respinse. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult