PSD vrea taxe mai mari pentru românii cu "case scumpe". Care ar putea fi pragul și de ce PNL încă nu e convins de măsură
Your browser doesn't support HTML5 video.
Social-democratul vorbeşte despre taxarea suplimentară a celor care au case mai scumpe de 200.000 de euro.
Noul sistem de impozitare despre care discută liderii PSD s-ar baza pe majorarea graduală, mergând până la o creştere cu 50%, a impozitelor pe care le plătesc proprietarii de case scumpe. Social-democraţii nu au definit încă un plafon de la care s-ar aplica majorările, însă sumele avansate au fost de 200.000 sau 250.000 de euro.
Spre exemplu, dacă se păstrează plafonul de 200.000 de euro, într-unul dintre cele mai selecte cartiere din București, "Satul Francez", impozitul i-ar afecta pe proprietarii unor locuințe cu o suprafață de peste 134 de metri pătrați, conform celor mai recente date publice ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Conform grilei informative a UNNPR, în acel cartier din București, un metru pătrat construit, în cazul unei clădiri construite după 2011 valorează 1.491 de euro pe metrul pătrat. Valoarea medie pe metrul pătrat scade direct proporțional cu vechimea imobilului, cu gradul de finisare și cu tipul de structură (beton, cărămidă, ș.a..m.d.).
Marcel Ciolacu despre impozitele pentru locuințele scumpeMarcel Ciolacu, preşedinte PSD: „Ţinând cont de această criză, e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult. În momentul acesta, ştiu că atunci când plăteşti impozitul te duci cu un act de la notariat, cât ai plătit, dacă e mai veche de trei ani, trebuie să mergi cu o evaluare, astfel ţi se impozitează cu 5%, nu cu 1%. Înseamnă că există legi în România”.
Valoarea locuinţei nu va fi stabilită în funcţie de numărul camerelor sau de suprafaţă, ci de grila pe care o au primăriile, pe baza căreia sunt calculate impozitele. Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL: „Nu există în cadrul coaliției nicio discuție referitor la o eventuală creștere a impozitelor pentru locuințele scumpe. Pe de o parte există foarte puțin timp pentru primari în a implementa acest sistem de impozitare, practic două luni până la începerea anului următor, iar pe de altă parte nu există o situație centralizată a grilelor notariale în acest moment astfel încât să se poată implementa un astfel de sistem de impozitare.”
Unul dintre primarii Capitalei în funcţie spune că banii din taxe şi impozite nu acoperă nici măcar sumele necesare pentru a plăti utilitățile pentru școli.
Primarul Robert Negoiță spune că cei cu posibilități trebuie „să contribuie mai mult la bugetul local”Robert Negoiţă, primarul sectorului 3: „În lumea civilizată, toată lumea civilizată, povara socială apasă mai degrabă pe umărul celor care au posibilități, mai puțin pe umerii celor care au posibilități reduse. E normal să contribuie mai mult la bugetul local sau la bugetul central cei cu posibilități.”
Senatul a adoptat de curând o modificare la codul fiscal prin care se majorau cu până la 50% taxele locale pentru toată lumea. Măsura nu a fost agreată de primari deoarece aceştia nu vor să îşi asume această măsură nepopulară în faţa electoratului. Noul plan pentru impozitele locale va fi discutat în coaliție, după care va fi votat de deputați.