Cîţu: Va exista o sesizare la DNA în legătură cu incendiul de la Institutul 'Matei Balş'
Șeful Guvernului a enumerat și câteva dintre neregulile care au fost descoperite la Institutul Matei Balș de către inspectorii Corpului de Control al Guvernului: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală, iar în interior nu erau prevăzute dispozitive de alarmare.
Până acum, 18 pacienți care au fost internați la „Matei Balş", în pavilionul afectat de incendiu, au decedat.
"Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care le ştiaţi deja: că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu. Neconformităţi - să dau câteva exemple: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Interior - nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri", a arătat premierul în declaraţia susţinută la finalul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.
El a menţionat că este important de ştiut şi în ce măsură, la nivelul spitalelor, au fost implementate măsuri de prevenţie în baza planului întocmit în mandatul fostului ministru al Sănătăţii.
"Am aşteptat Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte. Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate", a precizat Cîţu.
Înaintea ședinței de Guvern, Cîțu a fost întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit, ca șef al Executivului, de activitatea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
”Nu am făcut încă o evaluare, v-am spus că evaluarea se face la jumătatea anului, nu acum. În acest moment, aștept și eu aceste rapoarte. De exemplu, știu că sunt acele rapoarte pe care le-a lăsat domnul Tătaru, care încă n-au fost făcute publice, dar acolo erau și niște măsuri care trebuiau luate. Să vedem dacă au fost luate. Transparența ajută foarte mult și este nevoie de transparență 100 %. În continuare susțin transparență 100 %. De aceea voi veni astăzi cu concluziile raportului, dacă sunt gata, concluziile raportului făcut de Corpul meu de Control. Mă aștept ca și celelalte să fie făcute publice cât mai repede, așa cum mi s-a promis.”
În luna februarie, Ministrul Sănătăţii a anunţat demiterea managerului interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș”, medicul Maria Niţescu.
Motivul? ”Multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021”
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: guvern , Nelu Tataru , Florin Cîțu , raport , matei bals
Dată publicare: 10-03-2021 12:45