Sporul de 25% acordat personalului ANI este neconstituțional. CCR a admis sesizarea USR și Forța Dreptei

ANI
Curtea Constituțională a admis sesizarea USR în privința legii prin care personalul ANI primește un spor la salariu de 25%.  

”În esență, Curtea Constituțională a reținut că legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind înfrânte prevederile constituționale ale art.61 alin.(1) coroborate cu cele ale art.75. Curtea a constatat că legea adoptată de Camera de reflecție viza un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Învățământ”, iar forma legii adoptată în Camera decizională a vizat și un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaționale „Administrație”. Astfel, adoptată, aceasta apare ca o inițiativă exclusivă a Camerei decizionale, care nu se circumscrie obiectului de reglementare avut în vedere de Camera de reflecție” - se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.

”Decizia demontează strategia PSD-PNL de a majora veniturile unor categorii de funcționari aleși pe sprânceană, cu ignorarea principiilor egalității în drepturi și legalității, dar și a regulilor parlamentare” - susține și USR, partidul care a reclamat această lege alături de Forța Dreptei.

„De sporuri pentru condiții vătămătoare pentru unii funcționari ar fi avut bani PSD și PNL. De sporuri pentru complexitatea muncii și suprasolicitare neuropsihică pentru alți funcționari, de la ANI, au găsit bani. De creșteri de 50% pentru oamenii lor dintr-o instituție au găsit iar bani, după cum s-a văzut marți, când PSD și PNL au votat cu două mâini majorări de salarii la AFM. De mașini de 4,4 miliarde de lei au avut bani. De pensii speciale au avut și au bani. Doar pentru învățători și profesori nu au bani PSD și PNL”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler.

USR a sesizat în luna martie Curtea Constituțională, alături de Forța Dreptei, pe legea PSD-PNL prin care personalul Agenției Naționale de Integritate primește spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică.

Citește și
ccr
CCR: Abuzul în serviciu, fără prag. Modificările aduse codurilor penale sunt parţial neconstituţionale

”Ca și în alte situații, coaliția PSD-PNL a introdus amendamentul de majorare a salariilor pe ușa din dos: a luat un proiect de lege care se referea la cu totul altceva (salarizarea directorului de extensie universitară), adoptat deja de Senat, și l-a modificat substanțial la Camera Deputaților.

Sesizarea către Curtea Constituțională s-a referit, prin urmare, la încălcarea principiului bicameralismului, pe lângă încălcarea principiului legalității, dat fiind că măsura că nu a fost justificată și fundamentată de PSD-PNL” - mai precizează USR.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult