Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul este pus la adăpost, prin tergiversări la limita regulamentului. Pentru a patra oară la rând, conducerea Parlamentului a încercat, fără succes, să voteze calendarul moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și de AUR.

„Ce se întâmplă acum e mai grav decât în anii în care ne conducea Liviu Dragnea”, au acuzat aleșii USR. Asta, în timp ce liderul lor a mers la Palatul Cotroceni pentru o încercare de împăcare mediată de șeful statului. „A fost o întâlnire neutră”, a declarat Dan Barna, la final.

Scena politică românească se confruntă cu o situaţie fără precedent. Conducerea parlamentului are moţiunea de cenzură de cinci zile, iar calendarul ar fi trebuit stabilit până acum. Data la care ar trebui citit şi votat documentul iniţiat de USR PLUS şi AUR s-ar fi împlinit acum, dar rămâne în aer, deoarece aleşii PNL şi PSD lipsesc de la lucrări.

Ionuţ Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților: „După anii negri în care l-am văzut pe Dragnea călcând în picioare Constituţia, legile, în această clădire să se întâmple lucruri şi mai grave. Asta e un lucru şi mai grav decât am văzut în acei ani 2018 -2019, faptul că Marcel Ciolacu şi Florin Cîțu şi-au dat mâna să încalce Constituţia”.

George Siomion, preşedinte AUR: „Nu este posibil așa ceva, deja a patra ședință în care domnii de la PSD lipsesc”.

Citește și
Şedinţă de Guvern
Premierul Cîţu: Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pentru acest an

Preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat o decizie a Curţii Constituţionale pentru a arăta că respectă regulamentele.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Deruluarea calendarului moţiunii e obligatorie pentru că nerespectarea procedurii înseamnă nerespectarea Constituţiei”.

Aeasta poziţie i-a făcut însă pe liberalii fideli lui Florin Cîțu să-l acuze din nou de trădare pe Ludovic Orban. Iar unii cer să îi fie retrasă susţinerea politică.

În acest context, şeful statului i-a invitat la discuţii pe liderii USR PLUS. Dacian Cioloș ar fi vrut să participe printr-o aplicaţie video, pentru că nu e în ţară. A fost refuzat, iar la Cotroceni a ajuns numai Dan Barna.

Dan Barna, preşedinte USR PLUS: „Din păcate, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, benignă. Nu s-a prezentat o soluţie, nu s-au analizat scenarii”.

Surse politice avansează ideea că liberalii îşi doresc tergiversarea procedurilor până la congresul Partidului Naţional Liberal, ca să rămână Cîțu premier până atunci. „După 25 septembrie, toate opţiunile sunt deschise”, susţin surse liberale.

Social-democraţii sunt cei care ar putea înclina balanţa în acest scandal, doar ca PSD are un discurs ambiguu. După ce liderii au anunţat iniţial propria moţiune, au spus apoi că o vor vota pe cea a USR PLUS şi AUR. Dar acum susţin că textul este o jignire.

Sorin Grindeanu, prim vicepreşedinte PSD: „Patru ani şi mai bine ne-au dat picioare în gură şi acum vor ajutorul celui care l-au tratat în timpul ăsta şi acum se aşteaptă de la noi să arbitrăm bătaia lor. De ce? De ce?"

Surse politice susţin ca preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor vor încerca să convoace plenul reunit şi să introducă pe ordinea de zi moţiunea de cenzură, trecând peste decizia birourilor permanente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult