Senatorul PNL Gorghiu: ”Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali”
"Cam aşa va suna şi raportul MCV, precum concluziile din Raportul GRECO, publicat astăzi!
Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali, a instituţiilor europene. Raportul reprezintă o lovitură grea pentru PSD-ALDE şi confirmă că PNL şi societatea au reacţionat corect atunci când s-au opus modificărilor dorite de coaliţia de guvernare la legile justiţiei. Raportul de azi impune o reacţie publică, de justificare, pentru explicaţii, pentru scuze şi pus cenuşă în cap de la 3 oameni: ministrul Justiţiei, şeful Camerei şi şeful Senatului. Ca să nu mai zic că acest raport merită chiar o dezbatere în plenul reunit...dar cine credeţi că are disponibilitate să discute despre lucruri serioase şi grave din PSD - ALDE?!", a scris Gorghiu, miercuri, pe Facebook, potrivit Agerpres.
Ea subliniază că argumentele prezentate de GRECO legitimează clar că amendamentele PSD-ALDE la cele trei legi nu vizează independenţa sistemului judiciar, ci creează vulnerabilităţi pentru acesta.
"S-a pierdut timp preţios şi se va mai pierde până vom avea în final legi ale justiţiei clare, aplicabile, reformatoare, s-a creat un climat politic tensionat, lipsit de transparentă, s-au ignorat alte priorităţi importante pentru ţară, s-a creat un clivaj artificial în rândul cetăţenilor. Fac un apel la PSD-ALDE să profite în mod constructiv de publicarea raportului, să-şi reconfigureze strategia pe toate iniţiativele legate de justiţie, dar profesionist, fără tertipuri, să renunţe la aroganţa de a trece prin Parlament legi vitale, modificate, astfel încât să fie în acord cu interesele social-democraţilor, doar pentru că au majoritate şi să accepte să solicite opinia Comisiei de la Veneţia pe acest pachet legislativ", conchide senatorul liberal.
Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) se declară, într-un raport publicat miercuri, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei.