Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ședință de urgență la Agricultură pentru a salva tăierea și vinderea porcului din curte

O ședință de urgență a avut loc luni dimineață la ministerul Agriculturii, pentru a fi clarificate normele de aplicare a legii porcului.   

Ședința a fost convocată în urma scandalului generat de normele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care a interzis vânzarea porcilor din gospodării și comercializarea cărnii acestora.

Ministrul Ionuț Barbu i-a convocat pe responsabilii din ANSVSA și zootehnie și le-a cerut să modifice de urgență prevederile care au enervat oamenii pentru că le era interzis să își vândă porcii crescuți în gospodărie.

Prin noile modificări cerute de ministrul Agriculturii, oamenii vor putea să-și comercializeze porcii crescuți în curte. Ca o măsura de precauție pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.

Citește și
calarasi
Mii de cadavre de porci, victime ale pestei africane, îngropate într-un fost poligon, aproape de municipiul Călăraşi
Normele care au stârnit scandal

Zilele trecute, ANSVSA a făcut publice normele privind aplicarea Legii porcului, prin care se interzicea vânzarea porcilor crescuți în gospodărie și comercializarea cărnii lor.

Normele prevedeau ca mișcarea porcilor să fie realizată astfel: 

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;

3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.

d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult