Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măsurile concrete din Planul Național de Relansare și Reziliență. Câți bani se alocă în PNRR pe capitole

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul promite că, prin PNRR, în următorii cinci ani România va avea prima autostradă verde, cu stații de încărcare pentru mașini electrice și mărginită de perdele forestiere.

Șoseaua de mare viteză va fi amenajată din banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană, pentru refacerea economiei și infrastructurii după pandemie. Sunt aproape 30 de miliarde de euro, dar guvernul are atât de multe dorințe și planuri încât aceste fonduri par insuficiente pentru a rezolva problemele adunate în ultimii 30 de ani.

29,2 miliarde de euro negociază ţara noastră, însă valoarea proiectelor propuse este mult mai mare. Pe listă este şi prima autostradă verde, care va lega Moldova de Bucureşti şi ar urma să fie gata până la finalul lui 2026.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: „Autostrada 7 va avea perdele forestiere plantate de a lungul ei, pe toţi cei 300 de km, şi în parcări şi în centrele de întreţinere, vor exista staţii de încărcare pentru vehicule electrice.”

Tot pe lista proiectelor menite să fie finanţate din Planul de Reziliență este şi metroul de la Cluj, care ar costa un miliard de euro.

Citește și
Raluca Turcan
Ultimatum pentru bugetarii care încasează și pensie. Turcan: Vor avea obligația ca în 30 de zile să își exprime opțiunea

Sănătatea primeşte 3,4 miliarde de euro, din care 50 de milioane vor fi folosiţi la modernizarea spitalelor Covid. Ar urma să fie refăcute şi instalaţiile electrice, mai ales că unele au luat foc recent. De restul, Ministerul Sănătăţii îşi propune să construiască şi 200 de centre medicale integrate în zonele vulnerabile.

Cât despre spitalele mari - „Spitalele regionale, cele mari care sunt în pregătire, rămân pe programul operaţional sănătate. Vor fi spitale judeţene mari suficient de avansate ca maturitatea proiectului să fie gata până în 2026”, spune Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor Europene.

Din banii europeni ar trebui pus la punct şi sistemul de educaţie timpurie. Ţara noastră este fruntaşă la abandon şcolar, ca atare, guvernul ar vrea să construiască 200 de creşe din aceşti bani europeni. În acelaşi timp, fiecare scoală din România va putea primi bani, în funcţie de necesităţi, pentru a-i ajuta pe copiii nevoiaşi să nu mai renunţe la școală.

Proiectele trebuie depuse până la finalul anului. Lucrările ar începe în 2022 şi ar trebui să fie finalizate până în 2026.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult