Ședință de Guvern. Ce proiecte ar putea fi aprobate de cabinetul Orban
Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, şi anume: finanţe publice şi economie; lucrări publice, dezvoltare şi administraţie; sănătate; afaceri interne; agricultură şi dezvoltare rurală; educaţie şi cercetare; cultură; comunicaţii; fonduri europene; precum şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
"În conformitate cu prevederile art. 115 alin. (3) din Constituţie, în proiectul de lege se prevede că ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2020. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Restaurare Palatul Universităţii din Bucureşti - consolidare, restaurare învelitoare şi şarpantă, restaurare faţade inclusiv tâmplarie exterioară, (eliminare umiditate şi infiltrări din teren), modificări funcţionale şi restaurare finisaje interioare, iluminat arhitectural faţade, reabilitare instalaţii, degajare curte interioară prin desfacere anexe C2, C5, C6, C7, C9, C10, C11, C12, C13, C15 conservare şi punere în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară prin amenajare spaţiu muzeal, amenajări exterioare - imobil din B-dul Regina Elisabeta, nr 4-12, sector 3, Bucureşti".
Valoarea totală a investiţiei este de 445.885.000 de lei, din care suma de 443.515.000 de lei va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul MLPDA, iar diferenţa din bugetul Universităţii Bucureşti. Durata de execuţie a investiţiei este de 60 de luni, lucrările urmând a se desfăşura pe o suprafaţă de 45.609 metri pătraţi.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii Mihai Eminescu din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, B-dul Dacia nr.41, sector 1, Bucureşti".
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 132.556.000 de lei, din care 129.30.000 de lei vor fi finanţate din bugetul de stat, prin bugetul MLPDA, iar restul din bugetul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Durata de execuţie a investiţiei este de 24 de luni.
În cadrul şedinţei de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Viziune 2020" privind achiziţia, într-o primă etapă, a 12 elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.
"Proiectul de investiţii 'Viziune 2020' vizează achiziţia de mijloace tehnice şi echipamente specifice şi are ca indicator reducerea timpului de răspuns. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziţionarea a 6 elicoptere uşoare multifuncţionale, echipate pentru operare în zona montană, şi a 6 elicoptere medii-grele multifuncţionale echipate corespunzător pentru intervenţii în situaţii de urgenţă atât în zona Mării Negre, cât şi pe teritoriul naţional", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Conform documentului, pentru finanţarea achiziţiei de mijloace tehnice şi echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare.
"Obiectivul general al proiectului 'Viziune 2020' este de a dezvolta şi consolida capacitatea de răspuns la dezastre şi la evenimente HILP (High Impact Low Probability) a autorităţilor responsabile prin dezvoltarea următorilor piloni strategici: terestru, maritim, aerian, respectiv comandă şi control şi constă în achiziţionarea de mijloace tehnice şi echipamente pentru dotarea autorităţilor responsabile. Proiectul este localizat pe toată suprafaţa României, întrucât Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are, prin structura sa organizatorică, unităţi teritoriale subordonate în fiecare judeţ al ţării, iar IGAv are acoperire naţională. Bugetul total al proiectului este de 3.263.410 mii lei, din care: 2.767.255 mii lei reprezintă finanţare din fonduri externe nerambursabile - 84,8%; 489.511 mii lei reprezintă co-finanţare - 15%; 6.644 mii lei reprezintă cheltuieli neeligibile - 0,2%", conform notei de fundamentare.
Sursa: Pro TV
Etichete: sedinta de Guvern , proiect de lege , vacanta parlamentara , executiv
Dată publicare: 04-06-2020 13:21