Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avalanșă de ordonanțe de urgențe pe masa Guvernului, înaintea votării moțiunii de cenzură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cabinetul Orban a venit marți cu o avalanșă de ordonanţe de urgenţă din toate domeniile, de la sănătate şi educaţie, până la finanţe şi fonduri europene.

Sunt aproape 20 de ordonanţe de urgenţă care au fost puse pe masa Guvernului. De exemplu, ministrul de Interne a cerut măsuri de urgenţă în contextul epidemiei de coronavirus. Iar pentru asta, România va face achiziţii de echipamente de protecţie şi de dezinfectanţi.

Acelaşi ministru a anunţat şi o ordonanţă prin care cei merg cu trotinetele electrice vor trebui să aibă peste 14 ani şi să circule doar pe pistele de biciclete.

Iar Ministrul Educaţiei a venit cu două ordonanţe - una pentru asigurarea transportului gratuit pentru copiii care fac naveta la şcoală, iar a doua, pentru extinderea programului ''masa caldă'' la 65.000 de elevi din toată ţara.

Este totodată discutată şi restrângerea cu 2.000 a posturilor din cadrul Fiscului.

Citește și
Marcel Ciolacu, Ludovic Orban
PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului

Sunt decizii luate pe ultima sută de metri înainte de votul din parlament de miercuri, pentru că dacă moţiunea de cenzură trece, Guvernul nu va mai putea lua decizii importante.

Guvernul vrea să renunţe la termenul de "abonament" din Legea Educaţiei în privinţa transportului elevilor

 

Guvernul vrea să renunţe la termenul de "abonament" care se regăseşte în Legea Educaţiei Naţionale în articolul privind transportul elevilor, pentru a pune legislaţia cu privire la transportul elevilor în acord cu deciziile CCR.

În plus, vicepremierul Raluca Turcan anunţă că Guvernul ia în calcul "inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti”.

"Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, astăzi (marţi – n.r.) vom propune o Ordonanţă de urgenţă pentru a scoate noţiunea de «abonament» din Legea Educaţiei Naţionale pentru a pune Legea Educaţiei Naţionale în acord cu decizia Curţii Constituţionale”, a anunţat Raluca Turcan marţi, în şedinţa de Guvern. Aceasta a precizat că Guvernul face o evaluare cu privire la numărul elevilor care fac naveta pentru a ajunge la şcoală, rutele pe care aceştia merg, sumele necesare pentru decontarea integrală a navetei. Vicepremierul a spus că se analizează "inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti”. "Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetişti, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală şi inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti şi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această gravă deficienţă care practic duce la nerespectarea unui articol constituţional pentru elevi, şi anume educaţie gratuită”, a spus Raluca Turcan. La rândul său, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a propus modificarea art. 84 alin. 3 din Legea Educaţiei Naţionale, referitor la transportul elevilor. "Mai precis punem în acord decizia CCR cu Legea Educaţiei Naţional”, a explicat ministrul Educaţiei. Curtea Constituţională a transmis că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său.

Guvernul va aproba, la propunerea ministrului Finanţelor, reorganizarea ANAF şi programul "Prima casă"

 

Guvernul va aproba unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Premierul a acceptat, la propunerea ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, introducerea pe ordinea suplimentară a unui proiect de OUG în acest sens.

"Domnule premier, un proiect de ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de Guvern. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi hotărârea Guvernului pentru modificarea şi completarea Articolului 3 din anexa numărul 1 la hotărârea Guvernului 706/2009 privind aprobarea normei de implementare a programului 'Prima Casă'", a prezentat succint ministrul Cîţu.

Referindu-se la programul "Prima Casă", premierul a spus: "În fine, ca să le închidem gura mincinoşilor din PSD".

Ministrul a adăugat: "E o formalitate, programul funcţiona oricum".

Faţă de cele arătate, şeful Executivului a conchis: "Sigur că funcţiona oricum, dar oamenii nu ştiu şi atunci când se confruntă cu o minciună neruşinată, în prima fază sigur că se sperie. Deci, practic, adoptăm HG-ul referitor la Prima Casă, să se înţeleagă".

Guvernul va aproba recunoaşterea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici ca fiind de utilitate publică

 

Guvernul va aproba recunoaşterea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România ca fiind de utilitate publică, după ce premierul a decis introducerea pe ordinea de zi a şedinţei a proiectului de act normativ.

"Vă propun hotărârea de guvern pentru recunoaşterea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România ca fiind de utilitate publică, are toate avizele", a declarat şeful Secretariatului General al Guvernului, Antonel Tănase, marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a aprobat solicitarea şi a remarcat: "La 30 de ani de Revoluţie, măcar să reparăm noi".

"Ştiţi în ce situaţie sunt, că sunt evacuaţi din sedii, că nu au resursele financiare pentru a-şi susţine activitatea şi sunt oameni în vârstă", a spus Orban.

Vela a propus OUG privind circulația cu trotinetele electrice pe drumurile publice

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a cerut suplimentara ordinii de zi a ședinței de Guvern, de marți, cu mai multe propuneri de acte normative și OUG-uri.

Astfel, Vela a decis suplimentarea ordinii de zi a ședinței de Guvern cu o OUG privind stocurile de urgență medicală, precum și pentru unele măsuri aferente instituirii carantinei.

De asemenea, Vela a propus o OUG pentru modificarea și completarea OUG 195/2002, privind circulația pe drumurilor publice, cu modificări în ceea ce privește trotinetele electrice.

″În linii mari, va fi o echivalare cu circulația bicicletelor, în sensul că minorii nu au voie să circule, trebuie să aibă și cei de pe trotinete mijloace de protecție și ceea ce ține de disciplina în trafic”, a precizat Vela.

Ministrul de Interne a propus o a treia OUG, cu privire la modificarea și completarea legii 364/2004, privind organizarea și funcționarea Poliției judiciare.

Guvernul va aproba creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora

Guvernul va aproba, marţi, creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora în cadrul proiectului de ordonanţă de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate.

Premierul Ludovic Orban a aprobat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă referitor la organizarea alegerilor anticipate, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

"Se referă la modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, având în vedere că există un vid legislativ pentru reglementarea alegerilor anticipate în situaţia de dizolvare a Parlamentului", a declarat Marcel Vela, marţi, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul l-a întrerupt şi l-a întrebat dacă în prevederile proiectului de OUG au fost introduse şi cele privind creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora.

"Da, de la doi la patru senatori, de la patru la opt deputaţi, extinderea zilelor de votare", a precizat ministrul.

Orban a dorit să ştie dacă proiectul conţine şi prevederile care au permis votul în cele mai bune condiţii la alegerile prezidenţiale.

"Similar. Şi termen de vot şi condiţii. Şi corelăm şi alte termene, pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate", a spus Vela.

El a menţionat că Autoritatea Electorală Permanentă figurează în calitate de co-iniţiator al proiectului.  

OUG privind organizarea alegerilor anticipate, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

 

Potrivit unor surse guvernamentale, adoptarea unei astfel de ordonanțe de urgență a fost trecută pe ordinea de zi a ședinței Guvernului.

O astfel de OUG va stabili doar calendarul și termenele desfașurării procedurilor electorale, respectiv lansarea candidaturilor sau strângerea de semnături.

Guvernul ar putea adopta această OUG deoarece există un vid legislativ în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate, o premieră în România după ’89.

Tot marți, Guvernul va adopta o OUG pentru alegerea președinților de Consilii Județene, care ar urma să fie aleși de consilierii județeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult