Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbări majore la Legea regimului armelor. Aproape oricine își va putea lua un pistol

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oricine își va putea cumpăra arme de foc dacă nu are o condamnare pe viață. Iar armele letale vor putea pot fi folosite pentru apărare și ținute oriunde în casă, nu neapărat sub cheie, așa cum prevede acum legea.

Sunt doar câteva dintre modificările aduse la Legea privind regimul armelor, votate de senatori.

Specialișții atrag atenția că ele vor duce la creșterea numărului de accidente nefericite.

Printre modificările aduse la Legea privind regimul armelor și munițiilor se numără includerea în categoria armelor de autoapărare a celor letale. În plus, cantitatea de muniție pe care o poate avea deținătorul a fost mărită. Senatorii au votat și ca armele să poată fi păstrate oriunde în casă, nu neapărat în seif, ca până acum.

Modificările au fost aprobate la scurt timp după ce a fost jefuită vila senatorului PSD Niculae Bădălău. După anchetă, politicianul a primit o amendă și i-a fost suspendat permisul de armă, pentru că nu și-a depozitat pistolul sub cheie.

Citește și
Niculae Bădălău
Solicitarea lui Niculae Bădălău, prădat de hoți și lăsat fără permis de port armă: ”Nu te mai poţi apăra"

Inițiatorul amendamentelor este un coleg de partid, senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Specialișții avertizează însă că modificările vor duce la înmulțirea accidentelor.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: ”A fost eliminată și obligativitatea eliminării unui curs de specialitate pentru folosirea acestor arme și sigur că în situația unor dereglaje psihologice, a unor stări de stres, de frică, de nervi, orice persoană care va avea la îndemână o astfel de armă o va putea folosi. ”

Potrivit legii în vigoare, legitima apărare poate fi atât în cazul unui atac direct pe stradă, cât și pentru respingerea pătrunderii unui hoț în locuință, în condițiile în care reacția proprietarului este proporțională cu gravitatea atacului. Doar un judecător va decide însă dacă împușcarea unei persoane a fost justificată sau nu de nivelul pericolului.

Pentru că modificările la legea armelor să intre în vigoare, ele trebuie votate și de deputați.

Modificări votate de senatori:

- includerea armelor letale în categoria celor de autoapărare - creșterea numărului de cartușe cu glonț de la 50, la 100 - armele se apărare se pot regăși oriunde în interiorul proprietății sau a spațiului în care se află dețînătorul LEGITIMA APĂRARE:

(2) Este în legitimă apărare persoană care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoană să, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţînând de această, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult