Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scenariul anticipatelor. Când pot avea loc alegerile și cum încearcă PSD să le întârzie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, va trimite luni la Parlament lista cu aceiași miniștri, pornind astfel către anticipate.

Calculele arată că aceste alegeri ar putea avea loc cel mai devreme la sfârșitul lunii mai și cel mai târziu, pe 5 iulie. Scenariul, ar putea fi blocat însă, de Curtea Constituțională, la sesizarea PSD.

Deşi are la dispoziţie 10 zile să-şi prezinte echipa de miniştri şi programul de guvernare, Ludovic Orban preferă un calendar accelerat.

După ce Orban va depune lista cabinetului, conducerea Parlamentului trebuie să programeze votul de învestitură în maximum 15 zile.

Apoi, dacă Ludovic Orban va fi respins, preşedintele trebuie să facă o a doua nominalizare de prim ministru şi, la fel ca în primul caz, acesta nu trebuie să primească susţinerea deputaţilor şi senatorilor.

Citește și
Orban
Orban vrea un deznodământ cât mai rapid: Vom grăbi procedurile pentru a avea anticipate

Abia după ce parlamentul respinge şi a doua propunere, în maximum 60 de zile, Parlamentul poate fi dizolvat şi alegerile anticipate pot fi declanşate.

Aşadar, cel mai târziu parlamentul ar putea fi dizolvat pe 10 aprilie. De aici apar două variante. Dacă va intra în vigoare ultimă modificare a legislaţiei electorale, mai exact ordonanța de urgenţă prin care termenul maxim în care poţi fi organizate alegerile parlamentare a scăzut la 50 de zile, atunci cel mai devreme am putea avea alegeri anticipate în jurul datei de 24 mai.

Dacă legislaţia rămâne cum este acum în vigoare, când aceste termen este de 90 de zile, atunci ar trebui să avem alegeri anticipate cel mai târziu pe 5 iulie.

Scenariul ar putea fi blocat de Social-democraţi, care vor să tragă de timp cât mai mult. Prin urmare, au pregătit o sesizare la Curtea Constituţională prin care invocă un conflict juridic pentru că preşedintele nu a desemnat premierul propus de PSD şi Pro România, susţinut de 233 de parlamentari. Astfel, ar vrea să blocheze anticipatele.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: „Poate curtea îmi spune că nu e este bine că l-a numit din nou pe orban. Deci dacă numirea este considerată de CCR greşită, se reia totul, se reia jocul. Termenul de 60 de zile ar trebui reluat.”

Liberalii ar vrea că alegerile locale să fie organizate concomitent cu anticipatele, pe 14 sau 21 iunie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult