Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal la summit-ul ONU din Dubai, unde se află Klaus Iohannis. Ce mesaj a transmis președintele României

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi. Este mesajul președintelui Iohannis la summit-ul ONU pentru climat, de la Dubai. Dar acolo a izbucnit un scandal. 

Chiar președintele conferinței, care este și directorul companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, a declarat că nu există dovezi științifice pentru necesitatea eliminării combustibililor fosili.

Așa numita "COP28" este cea de a 28-a conferință anuală a ONU, unde responsabili guvernamentali discută despre limitarea modificărilor climatice și despre cum ne putem pregăti pentru viitoarele schimbări ale climei Pământului.

Harris: ”Ceasul nu mai ticăie discret, sunt bătăi asurzitoare. Trebuie să tratăm criza climatică ca pe amenințarea existențială pe care, cu adevărat, o reprezintă.”

Toate țările prezente la summitul de la Dubai au convenit asupra necesității reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a menține creșterea medie a temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius.

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis, prezent în Dubai la Conferinţa Statelor parte la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice

Numai că s-a iscat un scandal după ce presa a amintit că însuși președintelui conferinței, Sultan al-Jaber, a părut că neagă acest lucru, la sfârșitul lunii trecute.

Într-o discuție cu o fostă emisară specială a ONU pentru schimbările climatice, al-Jaber declara - sus și tare - că "nu există nicio dovadă științifică" din care să reiasă faptul că este necesară eliminarea combustibililor fosili, pentru a limita creșterea temperaturii medii globale.

Acum, a încercat să dreagă busuiocul.

Sultan al-Jaber: ”În tot ce a întreprins și întreprinde, această președinție se bazează pe știință. Trebuie să depunem eforturi considerabile pentru acțiuni reale care să ducă la decarbonizarea combustibililor fosili. Repet: industria petrolului și gazelor trebuie să se alinieze în jurul stelei noastre polare, și anume obiectivul menținerii țintei de 1,5 grade Celsius.”

Dar Sultan al-jaber, cel desemnat să conducă lucrările acestei conferințe ONU, este chiar directorul executiv al companiei petroliere naționale din Emiratele Arabe Unite. Iar Emiratele sunt în primii zece mari producători de petrol ai lumii.

Și potrivit unor documente confidențiale, obținute de BBC, Emiratele Arabe Unite au plănuit să se folosească de rolul de gazdă a summitului despre climă ca o oportunitate de încheiere a unor contracte pentru petrol și gaze naturale.

Compensațiile de milioane pentru pierderi și daune, pe care le promit, sunt nimic pe lângă pagubele de miliarde pe care le-au adus comunităților noastre.

Dincolo de controverse si suspiciuni, liderii lumii militează pentru menținerea obiectivului de limitare a încălzirii globale pe termen lung.

Klaus Iohannis: ”România și-a redus emisiile de gaze poluante cu efect de seră cu mai mult de două treimi, în ultimele trei decenii. Peisajul inovațiilor verzi în România este foarte dinamic.”

România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru dezvoltarea și fabricarea tehnologiilor verzi - spune președintele Iohannis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult