Scandal în Parlament, din cauza statutului magistraților: ”Sunt niște hoți și veți plăti pentru asta!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Opoziţia le-a cerut celor de la PSD şi ALDE, să renunţe la proiect, pe motiv ca adoptarea documentului, ar avea efecte grave asupra independenţei magistraţilor. Refuzul puterii a provocat protestul celor de la USR, care au ocupat tribuna Camerei Deputaţilor, purtând pancarte pe care scria "Hoţii!"
Cu aerul grav al unor oameni marcaţi de dispariţia Regelui Mihai, aleşii şi-au început ziua cu discursuri despre personalitatea monarhului. Când au trecut la dezbaterea legilor de pe ordinea de zi au uitat de solemnitate şi a început scandalul, mai ales că aveau de votat controversatele modificări ale uneia dintre legile justiţiei: Statutul magistraţilor.
Raluca Ţurcan, deputat PNL: "Ne întrebăm până unde puteţi merge cu această distructivitate la care sunteţi dispuşi doar pentru a-l apăra pe dl. Dragnea de răspunderea în faţa Justiţiei.”
Pus să conducă şedinţa în locul lui Liviu Dragnea, Gabriel Vlase de la PSD a tăiat microfonul celor din opoziţie în repetate rânduri.
Cosette Chichirău, deputat USR: "Sunteţi nişte hoţi... Care este urgenţa?! Să vă scăpaţi hoţii?! Nu va ajunge cât aţi furat destul?! Sunteţi nişte hoţi. Veţi deveni complici la hoţie şi veţi plăti pentru asta."
Din bănci, cei de la PSD au fluierat şi i-au înjurat pe vorbitori.
Cristian Ghinea, deputat USR: "A înjurat un coleg deputat... Votaţi, stimaţi colegi din majoritate, că se dă voie la înjurat în Parlament."
Iritat că opoziţia întârzie votul final, cei de la putere au dorit să oprească orice dezbatere. A fost momentul în care cei de la USR au urcat la prezidiu cu pancarte pe care scria "Hoţii!".
Cosette Chichirău i-a filmat cu telefonul pe social-democraţii care vociferau în bănci şi a intrat în conflict cu senatorul Şerban Nicolae, venit la Camera Deputaţilor pentru a-şi susţine amendamentele la Statutul magistraţilor.
După scandalul din plen, cei de la PSD şi ALDE au votat amendamentele lor. Printre altele, noul text prevede că preşedintele României nu va mai avea dreptul să refuze numirea în funcţie a procurorilor şi judecătorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate. De asemenea, şeful statului a fost exclus şi din procedura numirii şefilor Instanţei Supreme, fiind obligat să semneze decretele la propunerea CSM. Nu în ultimul rând, statul va fi obligat să recupereze prejudiciul de la magistratul care, cu rea credinţă sau din neglijenţă, a săvârşit o eroare judiciară.
Toate acestea, dar şi multe alte modificări dorite de PSD şi ALDE au atras şi atenţia Departamentului de Stat de la Washington. Statele Unite cer Parlamentului să respingă orice lege care slăbeşte statul de drept şi pune în pericol lupta împotriva corupţiei. Coaliţia PSD-ALDE continua însă în ritm accelerat modificarea legilor justiţiei.
Desfășurarea evenimentelor:
Ședința a fost condusă de vicepreședintele Gabriel Vlase (PSD), în condițiile în care Liviu Dragnea a avut o ședință cu Gabriela Firea și alți primari de sectoare (tot la Parlament, la biroul său de deputat).
Deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel susține că deputatul PSD Nicolae Bacalbașa l-a numit ”maimuță” pe unul dintre colegii săi din USR.
"Împreună cu colegii mei din USR ne opunem prin orice mijloace instituționale legilor anti-justiție pe care PSD încearcă să le treacă astăzi. Acest lucru deranjează. Îi deranjează groaznic pe deputații din partea coaliției PSD-ALDE, care astăzi demonstrează că nu există limite de bun simt.
Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a trecut rapid de la ironii la insulte și invective grotești, ajungându-se până la a-l numi 'maimuta' pe unul dintre colegii mei.
Deputatul care transmitea protestatarilor că i-ar împușcă cu mitralieră din dotare, Cătălin Radulescu, l-a amenințat pe colegul Cătălin Drula: 'Nu vrei dumneata să te întâlnești cu mine în mod privat, să-mi spui mie de Hummer, ca să avem o discuție, dacă vrei, amândoi! Te rog eu, dacă vrei, discută cu mine. Puteți să veniți chiar amândoi! Mai luați-va toată gașcă aia a voastră, că și așa nu faceți niciunul față”, a spus deputatul USR pe Facebook.
De asemenea, el afirmă că liderul de grup al parlamentarilor PSD i-ar fi amenințat pe cei din USR.
”Ioan Munteanu, liderul de grup al deputaților PSD, trimis în judecată de procurorii DNA, a venit la noi transmițându-ne că „ne prinde el odată”. Un comportament absolut odios al parlamentarilor PSD. La acest nivel au ajuns” - a mai afirmat el.
La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău le-a spus celor din PSD că sunt niște ... hoți, după ce i-a fost tăiat microfonul din plenul Camerei Deputaților.
”Când ați dat OUG 13, voi parlamentarii ați avut scuza că guvernul a fost vinovat. Că voi nu ați fost implicați. Când V-am strigat în față în Februarie de la această tribuna Hoții! Hoții! Hoții! ați venit la mine si mi-ați zis că voi sunteți oameni cinstiți. Ei bine, acum nu mai aveți aceasta scuză. Sunteți un Grup infracțional organizat. Vreau sa văd cum vă veți uita in ochii mei și în ochii românilor după ce votați aceasta lege să subjugați justiției.
Ați încălcat orice principiu constituțional. Le-am zis pesedistilor în față, în plenul Parlamentului, că sunt niște HOȚI. Evident, adevărul doare și mi-au tăiat microfonul!”
După ce au rămas fără microfon în Parlament, cei din USR au adus o portavoce, pentru a putea fi auziți în continuare, chiar în plenul Camerei Deputaților.
Și, în timp ce USR se dădea de ceasul morții cu protestele la portavoce, un deputat PSD se juca Candy Crush pe telefon...
Mai mult de 50 de minute, liderii şi viceliderii grupurilor USR şi PNL au solicitat să se supună la vot mutarea unor proiecte de lege care se aflau pe poziţiile de la mijlocul ordinii de zi pe locurile 2 şi 3, pe care se află proiectul ce modifică legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.
Toate aceste propuneri ale Opoziţiei au fost respinse prin vot de plenul Camerei Deputaţilor.
"Vă mărturisesc că ziua de astăzi este realmente una tristă. Am omagiat şi ne-am gândit la un om extraordinar, la Majestatea Sa Regele Mihai şi, în acelaşi timp, în baza articolului 91 alineatul 3, am încercat să vă propunem pentru a dezbate astăzi, pe ordinea de zi, câteva proiecte cu adevărat de interes public. Vi s-au făcut aici propuneri de a pune pe ordinea de zi proiecte care ţin de fonduri europene, de muncă, de infrastructură, proiecte care ţin de preţuri la energie şi rezervele de combustibil pentru iarnă. Nimic nu v-a interesat şi aveţi două mari priorităţi: punctele 2 şi 3. Unul se referă la ANI şi al doilea se referă la răspunderea magistraţilor. Ca atare, pe procedură, domnule preşedinte de şedinţă, vă rog cu preţuire pentru mulţi dintre dvs - acceptaţi ca astăzi punctele 2 şi 3 să fie puse la finalul ordinii de zi", a declarat, în plen, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.
Deputatul PMP Corneliu Bichineţ a propus, la rândul său, ironic, ca toate punctele de pe ordinea de zi să fie puse pe punctul 2.
"Vedeţi, domnule preşedinte de şedinţă, dacă nu respectaţi Opoziţia? Niciun avion nu poate zbura într-o singură aripă. Reprezentaţi Puterea, o aripă a acestui for democratic. Fără noi nu puteţi funcţiona sau funcţionaţi defectuos şi vă prăbuşiţi. Pentru că eu sunt un om de echilibru şi, deşi nu am luat-o muză pe doamna Turcan, m-am inspirat. Vreau să vă propun ca toate proiectele, cele 250, să fie mutate în acelaşi timp la numărul 2", a arătat Bichineţ.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 06-12-2017 15:18